Бакир Изетбеговић - син Алије Изетбеговића

26-03-2014 12:41:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У марту ове године Бакир Изетбеговић је поново изабран за председника Председништва Босне и Херцеговине. Овог пута на 8 месеци. У дужности Бакира Изетбеговића улази: вођење спољне политике БиХ, именовање амбасадора и других међународних представника и репрезентативне функције. Укратко, Изетбеговић је сада званични лидер земље.

Још за време свог живота, Алија Изетбеговић успео је да на "државне" јaсле распореди све своје блиске рођаке. Најближе власти се нашао његов син Бакир. Године 1992. био му је поверен највећи "тајни задатак" - изградња тунела испод аеродрома Бутмир којим су за велики новац изводили људе из опкољеног Сарајева. Други извор прихода "тунелског посла" је био "војни дефицит" из Хрватске и Словеније: цигарете, скупа европска вина, свежа јадранска риба и друге ђаконије за "затворене ресторане" где се гостила локална политичка елита. На тунелу је, како су ми говориле за време рата многе Сарајлије, Бакир зарадио богатство. Амерички председник Бил Клинтон је у више наврата укорио Алију Изетбеговића за неумереност његовог сина. Ипак, Бакир је за живота свог оца стално био то ли у власти, то ли у бизнису.

После смрти Алије Изетбеговића у октобру 2003. године, Бакир се повукао у "сенку", али је увек био неформални лидер "Странке демократске акције". Бакир седам година није показивао никакве политичке амбиције. 2010. године враћа се у политику. "Странка демократске акције" га кандидује на председничким изборима. 3. октобра 2010. године Бакир Изетбеговић је освојио 162,797 (34.9%) гласова, и заједно са представницима србског и хрватског народа постао један од "колективних" председника земље.

Недавно, швајцарски лист "Tagesanzeiger" је дао веома негативну оцену новог шефа БиХ: "Бакира Изетбеговића данас многи сматрају одговорним за политички ћорсокак и корупцију. Током фебруарских протеста у Сарајеву и другим градовима Федерације, народ је захтевао оставку Изетбеговића-млађег. Демонстранти су тврдили да се Бакир вози службеним Аудијем А8 од 120.000 швајцарских франака. У Сарајеву говоре да је архитекта Бакир Изетбеговић, док се налазио на челу грађевинског бизниса, имао везе са структурама мафије. У извештају УН о несталом новцу додељеном за реконструкцију Босне и Херцеговине (око милијарду долара), Изетбеговић-Млађи се оптужује за корупцију. Он је својим пријатељима давао "скупе грађевинске пројекте у замену за новац".

Наравно, Бакир Изетбеговић те оптужбе назива лажима и провокацијама конкурената. Али, Сарајево је мали град где свако зна сваког. Интересантна публикација се појавила 2012. године у сарајевском "Дневном авазу". Новинари су ископали школске оцене Бакира Изетбеговић који је завршио средњу школу "Перо Косорић". Испоставило се да је Бакир био веома лош ђак - имао је "тројке" из главних предмета. Само је из физичког васпитања имао "петицу". Бакира не краси ни миран карактер. Често је из владања имао "двојку". Заиста је интересантно, шта би био Изетбеговић-млађи да није имао познатог оца?

Константин Качалин,