Обама предложио да се окончају програми праћења Американаца од стране специјалних служби

26-03-2014 12:48:36 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Барак Обама је решио да означи крај програма масовног праћења америчких грађана од стране специјалних служби. Председник САД намерава да изнесе конгресу специјални нацрт закона који ће ограничити могућности специјалних служби у сакупљању, чувању и обради информација о телефонским разговорима грађана.

Промене ће се тицати рокова чувања информација и правила доступа њима. Иновације су већ оценили како законодавци и сарадници специјалних служби, тако и правобраниоци. Укључујући главног јунака приче око специјалних служби Едварда Сноудена.

Барак Обама, како је обећао, започиње масовну реформу програма специјалних служби, усмерених на сакупљање података о активности претплатника мобилних мрежа. Председник САД је потврдио да намерава да предложи конгресу земље нацрт закона који ће лишити Агенцију за националну безбедност права сакупљања података о телефонским разговорима. Ускоро ће документ бити изнет пред законодавни орган. У првом реду реч је о томе да АНБ више неће сакупљати информације о телефонским разговорима становника САД. Подаци ће се чувати само у телефонским компанијама током годину и по, а касније брисати. Специјалне службе ће имати право доступа „метаподацима“ (бројевима претплатника, датуму и дужини разговора или слању поруке), али сваки пут агенција ће морати да добије дозволу суда.

Ево како је сам Обама прокоментарисао ове иновације за време конференције за штамшу у Хагу, где се председник САД налази у радној посети.

- Како сам говорио пре неколико месеци, поручио сам агенцијама које одговарају за обавештајну делатност да ми пруже варијанте промене програма сакупљања података. Оне су то учиниле и понудиле варијанте које су, како ми се чини, врло перспективне. Оне се тичу две главне примедбе грађана. Прва је да влада чува огроман број информација. Као друго, реформа ће довести до тога да ће судије које доносе одлуке у сакупљању података проучавати не само програме у целини, већ и захтеве поводом сваког претплатника. Тако да сам уверен да ће промене омогућити да се и даље боримо против терористичких опасности и истовремено да смиримо грађане.

Судећи по томе што инцијатива потиче од владиних агенција, негодовања од стране специјалних служби не треба да буде. Бивши и актуелни сарадници АНБ и Ције кажу да су ресори задовољни предложеним изменама. Спремни су да утврде нова правила рада специјалних служби и чланови конгреса. Ево шта је изјавио шеф комитета за послове обавештајне делатности представничког дома републиканац Мајк Роџерс.

- Мислимо да смо успели да нађемо решење које ће обуставити масовно сакупљање метаподака од стране владе, али истовремено и пружити могућност да брани националну безбедност САД и да прати терористе.

На иницијативе Барака Обаме већ је реаговао аутор грандиозног скандала око програма праћења америчких специјалних служби – Едвард Сноуден. Бивши сарадник АНБ је уверен да је оно што се десило победа грађанског друштва. У Сноуденовој изјави коју је објавио Амерички савез грађанских слобода указује се да је то прекретница, а Барак Обама је признао да ови велики програми праћења нису били неопходни и требало би да буду затворени. Између осталог компјутерски експерт признаје да треба уложити још много напора како би се обновила грађанска права становника САД.

Роман Мамонов,