Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Филм «Дубровски»

Филм «Дубровски»

26-03-2014 01:11:10 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Русији почиње приказивање филма Дубровски. То је савремена верзија приповетке Александра Пушкина. Акције филма су уклопљене у савремену руску реалност.

Вечни проблем узајамних односа богаташа и сиромаха, власти и народа, социјална неједнакост, неправда, а данас и корупција. Све су те појаве постојале и у Пушкиново доба, када се стварало велико дело руске класике - приповетка Дубровски. Тражење правде, борба против социјалне неправедости увек су били својствени руском човеку. Сва класична руска књижевност: дела Достојевског, Чехова, Толстоја описују и анализирају нашу руску стварност преко социјалног и политичког живота народа. У филму је све то приказано и преко романтичне љубави, и преко борбе Добра и Зла.

О глумцима и сниматељима филма Дубровски прича продуцент Евгениј Гиндилис:

- Поставили смо задатак да филм, с једне стране, буде интересантан за масовни аудиторијум, а са друге стране, да позива на висока осећања и тражи од гледалаца да размишљају и саосећају. Важно је, што су овај филм снимала два веома различита, а веома талентована редитеља: Кирил Михановски и Саша Вартанов. Оба поседују јарку стваралачку индивидуалност. Они су одушевили глумце, који учествују у снимању филма Дубровски, својим ентузијазмом и енергијом.

Редитељ филма Александар Вартанов је испричао како се он нашао у том изврсном пројекту филма Дубровски и о кастингу за главне улоге:

- Снимио сам мањи самостални филм, фактички, за сопствени новац, са називом Скупљач метака. Продуцент Евгениј Гиндилис је гледао мој рад, те ме је позвао као редитеља филма Дубровски. Глумце смо тражили дуго. Улогу младог Дубровског је добио Данила Козловски, иначе су пробали за ту улогу практично све познате глумце. Међутим, варијанта Даниле Козловског, за кога се определио редитељ Кирил Михановски је апсолутно идеална.

Приликом премијере је успело да се разговара с оба сценариста филма Дубровски - с Михаилом Брашинским и Константином Чернозатонским. У својим интервјуима сваки од њих је испричао о тим задацима, које је имао.

- Сваки глумац сања да глуми јунаке, који су пред избором. У томе је суштина глумачке професије, читава драматургија. За Данилу Козловског је главно, да би то био човек, који има не само циљеве, већ и тешкоће. Дубровски је управо такав човек. Мој пријатељ Константин Чернозатонски је наумио да интерпретира Дубровског на савремени начин. То је био доста сложени задатак. Радили смо у тандему с продуцентом филма. Испао је, безусловно, продуцентски филм. Видео сам га, те могу да кажем да је то пример доброг комерцијалног филма. Имам веома добре устике о заједничком раду

Глумац Игор Гордин, који је тумачио улогу антипода Владимира Дубровског, у свом интервјуу је испричао о њему:

- Занимљиво је да после низа позитивних хероја, који пате, успео сам да тумачим улогу негативног човека. Прототипи су око нас. Мој херој има своју правду. То је једини човек, који постиже свој циљ.

Многи пријатељи, колеге сниматеља су дошли да гледају филм Дубровски, а чак и они, који воле добар филм. Глумац Анатолиј Руденко је изнео своје утиске о филму и испричао о раду своје супруге глумице Јелене Дудине:

- Дошао сам да гледам филм Дубровски, јер је на почетку филма моја супруга глумица Јелена Дудина тумачила улогу девојке главног јунака – Ларе. Филм Дубровски ми је близак, у њему је присутна руска душа.

Зароњавање у свет филма, саучешће са његовим херојима чисти душу, отвара срца. Изгледа, доба Робина Худа и праве љубави још није прошло. Наставља се борба између добра и зла, мада се не завршава увек победом добра. Међутим, главно је, да у животу и на екрану постоје позитивни полови, којих се потребно придржавати, који су острва среће и наде.

Ана Делицијева,