Русија се вратила међу лидере светског спорта

26-03-2014 01:19:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија се вратила међу лидере светског спорта, мада је рано почивати на ловорикама. Ово је изјавио председник Русије Владимир Путин, резимирајући резултате зимске Олимпијаде и Параолимпијаде у Сочију. Шеф државе је одржао заседање Савета за спорт, а такође уручио државне награде онима који су одговарали за припрему и одржавање Игара.

Олимпијске и Параолимпијске игре у Сочију већ су постале историја. За Русију оне су означене правим тријумфом. Руски олимпијци су заузели прво место у екипном пласману, освојили 33 медаље, од тога 13 златних. После 11. места на Играма 2010. у Ванкуверу, то је прави пробој. Као увек величанствено су наступили руски параолимпијци. 80 медаља, од њих 30 златних, најбољи је резултат у историји Параолимпијских игара.

Сада је главно сачувати ове позиције, подвукао је Владимир Путин.

- Прво место националне репрезентације у екипном пласману Олимпијаде и Параолимпијаде је сведочанство све већег интересовања према спорту, повратак Русије међу лидере светског спорта. Ипак почивати на ловорикама, наравно још је рано, па и штетно. Треба се стално кретати напред. Зна се да ако се нешто или неко не креће напред, одмах почиње рецесија.

Председник је такође захвалио свима који су учествовали у припреми Олипијских и Параолимпијских игара. Путин је подвукао да су њихов труд, енергија, таленат помогли да се оствари сан, учинили олимпијски пројекат у Сочију упечатљивим и непоновљивим.

- Уверен сам да је свако ко је имао везе са њим осетио најрадосније, најпозитивније емоције, задовољство због добро обављеног посла који је поклонио нашој земљи и читавом свету величанствени празник. Дао је свима нама још један достојан повод да се поносимо нашом земљом.

Добијајући орден Почасти из руку председника, шеф координационе комисије МОК Жан-Клод Кили је истакао да са жаљењем каже Русији и Сочију довиђења:

- Прошли смо сасвим фантастичан пут за ових последњих 7 година. Наравно, могао бих да напишем књигу о тим дивним Олимпијским играма и посебно о људима који су организовали ове сасвим фантастичне Олимпијске игре.

Високе државне награде такође су уручене руководиоцима спортских федерација и тренерима. Нина Мозер, тренер двоструких олимпијских шампиона у уметничком клизању Татјане Волосожар и Максима Трањкова, рекла је да ће Олимпијаду у Сочију запамтити пре свега по повратку руских клизача на олимпијско постоље.

После завршетка Олимијских игара у Сочију подршка зимских видова спорта неће престати, уверио је министар спорта Виталиј Мутко. У интервјуу за Глас Русије он је рекао да је за неколико година пошло за руком да се направи читав систем припрема спортиста високог нивоа, осим тога, захваљујући Олимпијади спортисти су добили јединствене центре за тренинг. Ово искуство ће се користити и приликом припреме за наредну Олимпијаду, рекао је министар.

- Успешни наступ руских спортиста, општи резултати Олимпијских и Параолимпијских игара у Сочију поклонили су не само празнично расположење милионима љубитеља спорта, осећај поноса за своју земљу, већ су створили у друштву атмосферу очекивања и повећане потражње. Са тим у вези актуелно је питање подржавања високе конкурентности руског спорта.

Подводећи резултате заседања Савета за спорт Владимир Путин је поручио да се приступи програму припреме руских спортиста за наредне Олимпијске игре, које ће бити одржане 2018. године у Јужној Кореји.

Светлана Калмикова,