Пучистичка власт у Кијеву добила руску инфофобију

27-03-2014 08:33:16 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Кијевски окружни административни суд донео је одлуку да обустави пренос руских ТВ канала на територији Украјине у време разматрања тужбе Националног савета за питања телевизије и радија. Та одлука крши демократске слободе и представља кршење међународних обавеза, изјавио је представник МСП РФ за питања људских права Константин Долгов.

И у Европи украјинске власти оптужују за „цензуру“. Неки региони Украјине већ су предали узвратне тужбе, а грађани самостално покушавају да се укључе на руске канале преко сателита.

Национални савет Украјине сматра да руски медији шире информације које угрожавају националну безбедност, суверенитет и територијални интегритет Украјине, пропагирају рат, насиље, суровост, распирују међуетничку, расну, религиозну мржњу, посежу на права и слободе човека. Ово је типична реакција оних који су нелегитимним путем дошли на власт, истиче директор института за националне кризе Николај Сорокин.

- Свака револуционарна власт је нестабилна и погођена разним фобијама. То је атрибут било које историјске револуције. Једна од главних фобија украјинске власти је страх од спољног деловања. А инфорамције које стижу из Русије доводе у питање монопол револуционарних власти на истину. Управо зато се они против тога боре.

У међувремену за шефа Првог националног канала Украјине именован је Зураб Аласанија, који се прославио тиме што је вршио преносе са мајдана. Претходног шефа Националне телекомпаније Александра Пантелејмонова силом су приморали да напише оставку. Данас је за Украјину важан задатак да сачува свој образ пред својим народом, макар у информационој сфери. Али забрана емитовања програма ТВ канала неће донети жељене резултате, самтра старији научни сарадник Руског института за стратешка истраживања Олег Неменски.

- Омладина сада углавном добија информације преко Интернета, а тамо је тешко да се оне некако пресеку. Као друго, према савременој украјинској телевизији на половини територије земље односе се са великим неповерењем. Зато највероватније публика ће одбацивати владину пропаганду. И то може да допринесе томе да се обични грађани Украјине још више удаље од државе и да осећају да им је она туђа.

Многи украјински гледаоци не схватају зашто не могу да гледају омиљене емисије и обраћају се Националном савету за објашњења. А локалне власти се надају да ће бити оспорена одлука суда, коментарише Николај Сорокин.

- У Источним и Јужним регионима на нивоу руководства региона предузимају се мере деблокаде руских канала. Одговарајућим судовима се предају узвратне тужбе против кијевских власти. А у приватном поретку гађани набављају сателитске антене и гледају руске канале.

Национални савет још 11. марта је затражио да се прекине ретранслирање руских канала на територији Украјине. У ОЕБС-у су то оценили као репресивну меру. А МСП РФ је назвало таква дејства кршењем права медија. Према стању од 25. марта, 443 од 703 украјинска провајдера који имају лиценцу Националног савета Украјине за питања телевизијског и радијског програма, прекинула су емитовање 4 руска канала: Првог канала, Светске мреже, РТР-Планете, Руског информационог канала Росија-24, НТВ-Мира.