Нуклеарна безбедност и „украјинске игре“

27-03-2014 09:41:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Терористи могу да нанесу ударац финансијском срцу једне од западних престоница. Таква је легенда маневара који су ових дана одржани у Хагу.

Видео који је приказан учесницима хашког самита оставио је на њих јак утисак. Имали су само неколико минута да реагују и да одговоре на опасност, покушавајући да спрече терористички акт, спасу људске животе, описује маневре италијанска Ла Република. Као претпостављене циљеве терористи су изабрали лондонски Сити, Вол-Стрит и миланску берзу. Може да буде примењена „прљава“ атомска бомба, направљена у тајној лабораторији уз коришћење украденог уранијума, експлзивна направа ручне израде, али смртоносна. То је могуће у сваком тренутку. У опасности су животи хиљада људи, пише издање. Лидери је требало да изаберу један од четири одговора. Већина њих је решила да информише становништво о опасности и обрати се партнерима.

Опасност је, како се испоставило, хипотетичка. Ипак да ли је заиста такав сценарио далеко од реалности? Догађаји последњих месеци у Украјини наводе да се у то посумња. Земља је још до недавно била нуклеарна сила и чувала је иднустријски и нуклеарни потенцијал. Према подацима за 2006. годину, у Украјини је деловало 15 нуклеарних блокова на 4 нуклеарне централе, не рачунајући конзервисане блокове у Чернобиљу. Данас је у земљи анархија. Актуелне украјинске власти, ма колико биле екстравагантне, саме, наравно, ништа неће дизати у ваздух. Ипак влада и Рада мало шта контролишу, више власти је у рукама Десног сектора и других радикала. И где је гаранција да материјали за израду „прљаве бомбе“ неће доспети у руке терориста.

Мишљења експерата су се разишла. Координатори украјинског преврата су познати. И тешко да ће пожелети да Европу прекрије радиоактивни облак – они се брину за своју безбедност, сматра члан руског Савета за спољну и одбрамбену политику Владимир Аверчев.

Безбедност нуклеарних објеката је предмет строге контроле међународних органиазција. И ма какво ванредно стање да се догоди, договараће држава на чијој територији се они налазе, слаже се за претходним говорником главни уредник издања Про атом Олег Двојников.

То је јасно да ће држави која је дозволила процуривање нуклеарних материјала са својих објеката строго тражити одговор читав свет. Али ради тога треба да држава постоји не номинално, а у облику реално дејствујуће власти. Приликом актуалног хаоса у Украјини оне од којих може да се тражи одговор врло је тешко одредити, истиче колега Аверчева, члан Савета за спољну и одбрамбену политику Александар Михајлов.

- Основна безбедност сваког стратешког објекта јесте контраобавештајна подршка, а не физичка његова заштита. И овде су врло велики проблеми – зато што Служба безбедности Украјине у свом актуалном стању представља полураспаднуту структуру. У Украјини је ситауција потпуно дестабилизована, тамо нема никаквих органа власти и управе који ефикасно раде, систем безбедности, правни систем су у стању демонтаже. Зато са тачке гледишта могуће оапсности, она постоји.

Једном речи такозвана међународна заједница која је покровитељ актуелних украјинских валсти игра се са ватром. Сам Кијев, по обичају, пребацује проблеме на другог. Вршилац дужности министра иностраних послова Украјине Андреј Дешчица на самиту у Хагу је изјавио да нуклеарној безбедности његове земље ништа не прети осим дејстава Русије. А украјинска страна наводно има довољно снаге да заштити нуклеарне објекте на својој територији. Остаје да се надамо да ће бити довољно снаге. Истина, за сада сав овај тим украјинскох вршилаца дужности више напомиње на старију групу дечијег вртића остављену без контроле која се игра државе са нуклеарним технологијама.

Игор Силецки,