Меркел: Запад није достигао фазу у којој је спреман да уведе санкције Русији

27-03-2014 09:46:02 | | / vostok.rs |


Запад још увек није достигао фазу у којој ће он бити спреман да наметне економске санкције Русији , изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел, наглашавајући да се нада за политичко решење око украјине кризе .

Канцелар је рекла да "није заинтересована за ескалацију" напетости са Русијом, говорећи после састанка са председником Јужне Кореје у Берлину .

"Напротив, ја радим на де-ескалацији ситуације," додала је она.

Меркелова сматра да Запад "још није достигао фазу која подразумева наметање економских санкција " против Русије, а које заговара амерички председник Барак Обама." И ја се надам да ћемо моћи то да избегнемо ", рекла је она .

Берлин веома много зависи од економске везе са Русијом, а обим билатералне трговине је неких 76 милијарди евра у 2013. години. Даље око 6.000 немачких фирми и преко 300.000 радних места зависе од руских партнера са укупним обимом инвестиција од 20 милијарди евра .

Немачка је тренутно највећи извозник Европске уније у Русију . Немачке ауто-производне компаније ће вероватно прве патити од санкција против Русије, јер око половина немачког извоза у Русију су возила и опрема .