Космонаути се нису спојили

27-03-2014 10:32:23 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


На МКС лет касни: због померања од прорачунате орбите за 48 сати одлаже се спајање са орбиталном станицом космичког брода Сојуз ТМА-12М са новом посадом. Сада стручњаци разматрају неколико верзија инцидента.

Првобитно је спајање Сојуза у којем на МКС лете космонаутри Александар Скворцов, Олег Артемјев и астронаут НАСЕ Стивен Свонсон, требало да буде обављено шест сати после старта. Ипак приликом маневрисања космички брод се удаљио од задате орбите и прешао на увежбану резервну схему спајања која траје два дана. Узрок одступања од орбите сада разматрају стручњаци Ракетно-космичке корпорације Енергија. Према мишљењу стручњака, то је могло да се деси због грешке у балистичким прорачунима, отказивања предајника или непредвиђеног рада мотора. Како сматра аналитичар листа Новости космонаутике Андреј Красиљников, грешка је могла да буде пронађена у програму нове схеме спајања:

- Могуће да је то везано за неке грешке у софтверу. Шестосатна схема од четири окрета која се користи од прошле године још је нова, али у случају непредвиђених ситуација прелази се на стару схему од 48 сати. Ради тога на броду постоје резерве хране и за два и за четири дана.

Сада Сојуз мења свој положај у орбити, корак по корак се приближава потребној путањи. У броду постоји довољно резерви воде, хране и кисеоника да космонаути могу без проблема да стигну на МКС. Једино са чим ће морати да се суоче је недостатак комфора. Провести два дана у тесној кабини Сојуза мада није најтеже, ипак је искушење, самтра космонаут Михаил Корниенко:

- Ништа страшно се тамо не дешава. Једино је, што ће момцима бити непријатно да се тамо налазе два дана, и сам сам тако летео. Али они су припремљени, не треба да буде никаквих проблема.

Ново спајање Сојуза са МКС планирано је за 3 сата 58 минута по московском времену 28. марта. У орбити ће нова посада провести 169 дана. За то време космонаути треба да изведу низ научних експеримената и да изведу два изласка у отворени космос.

Григориј Малењин,