Ко је пожељнији гост – Владимир Јакуњин или Маја Коцијанчић?

27-03-2014 10:59:48 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Тек што је започета дуго очекивана реализација пројекта обнове србских железница, огласила се Маја Коцијанчић у име Европске уније која је у суштини поручила да и Србија ваљда треба протерати Владимира Јакуњина, директора Руских државних железница и главног човека који је задужен за те радове, а то логички значи да ништа не би могло да буде ни од предстојеће ревитализације железничке инфраструктуре.

Наиме, поменута Маја Коцијанчић је у својству званичног представника Европске уније управо поручила да Београд треба да усагласи своју политику према Русији са политиком Брисела, а с обзиром да Брисел у стопу прати политику Сједињених Држава које су шефа Руских државних железница Јакуњина већ ставиле на црни списак непожељних особа, то такорећи значи да Запад у скорој будућности од Србије очекује чак и то да уведе санкције човеку који ће управљати радовима на модернизацији србских железница.

Подсетимо, ради се о томе да је у Панчеву, у присуству председника Србије Николића и премијера Дачића, као и министра саобраћаја Руске Федерације Соколова и генералног директора Руских државних железница Јакуњина, озваничен почетак темељне обнове србских пруга уз помоћ руског кредита у износу од 800 милиона долара, што ће бити вишегодишњи посао који ће упослити домаћу грађевинску оперативу и повољно утицати на опоравак српске привреде.

Конкректно, србско-руски уговор подразумева изградњу још једног железничког колосека између Београда и Панчева у дужини од 16 километара, затим реконструкцију шест деоница железничког коридора 10 у дужини од преко 100 километара, изградњу другог и обнову постојећег колосека између Београда и Новог Сада у дужини од 44 километра, а такође и обнову железничке пруге од Београда до Бара у дужини од 200 километара, те испоруку модерних руских дизел-возова.

Оно што је посебно важно, то је чињеница да ће на том огромном послу бити ангажоване српске фирме које се баве израдњом путева и мостова, али и многа друга предузећа чија делатност је повезана са предстојећим обимним радовима. А када они после неколико година буду завршени, то ће онда значити суштинско повећање пропусне моћи домаће железничке мреже, те повећање просечне брзине возова са садашњих скромних 60 километара, до респектабилних 160 километара на час.

Наравно, да би се све то остварило онако како је замишљено, потребно је за почетак да се испуни барем један услов – а то је да нико не послуша представницу Европске уније Мају Коцијанчић и њене бриселске директиве које у суштини значе директно рушење читавог наведеног пројекта. Јер у супротном случају, ако би Србија заиста спровела западна упутства и увела санкције Русији и њеним високим званичницима, онда би на пример на церемонији почетка изградње у Панчеву био забрањен долазак и самом Јакуњину, главном човеку који ће бити задужен за модеран изглед и функционалност српске железничке инфраструктуре. И зато по свему судећи шеф руских железница Владимир Јакуњин, не само да не може бити непожељна особа, него је вероватно ипак мало дражи гост чак и од саме Маје Коцијанчић.

Ратко Паић,