Чуркин: Гласање у УН-у показује да Русија није сама у ставу о украјинској кризи

28-03-2014 09:39:12 | | / vostok.rs |


Упркос снажном притиску од стране САД и других земаља да подрже резолуцију којом се референдум на Криму означава као неважећи, резултати гласања Генералне скупштине УН показују да Русија није изолована у свом ставу о украјинској кризи, изјавио је изасланик Виталиј Чуркин .

"Многе земље су се пожалиле да су имале огроман притисак од стране западних сила да гласају у прилог тој резолуцији ", рекао је Чуркин новинарима после гласања, додајући да верује да је притисак "произвео одређени ефекат."

"Неке земље су гласали невољно и пожалиле су нам се о снажном притиску који су доживеле ", рекао је Чуркин.

Упркос одобрењу Генералне скупштине на необавезујућу резолуцију са 11 гласова против и 58 уздржаних показало се да Русија није сама по том питању.

Јерменија, Белорусија, Боливија, Куба, Северна Кореја, Никарагва, Судан, Сирија, Венецуела и Зимбабве су гласали против резолуције.

"Многе земље су уздржане, неки су стали на страну Русије у гласању против резолуције. Али тренд је евидентан. Након гласања у Савету безбедности, неки од наших западних партнера су пожурили да изјаве како је Русија "изолована", рекао је Чуркин.

"Ја видим шта се десило, а то је позитиван развој догађаја. Иако је скромна већина у Генералној скупштини гласала у корист резолуције којој се Русија противи, ја и видим позитиван развој ситуације који ми се веонма допада "рекао је он.

"Овог пута, очигледно је да нема изолације. Ми немамо већину иза нас данас, али позитиван тренд је очигледан."

"Све већи број земаља увиђа специфичности шта се дешава у Украјини и на Криму", додао је Чуркин .

Ипак, више од 100 земаља гласало је за документ који позива да се афирмишу "приврженост суверенитету, политичка независност, јединство и територијални интегритет Украјине у међународно признатим границама."

"Међународна заједница је послала снажну поруку путем доношења ове резолуције да Русија не може једноставно да гази преко међународног права", рекао је британски министар спољних послова Вилијам Хејг у саопштењу након гласања .

Амерички амбасадор у УН , Саманта Повер је саопштила да "доношењем резолуције УН, свет јасно указује да границе нису само сугестије."

Међу земљама које су гласале уздржале су се Кина и неке латиноамеричке и афричке земље.