На председничким изборима у Украјини нема достојног кандидата

28-03-2014 10:27:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Готово четвртина житеља Украјине је спремна да подржи Петра Порошенко на председничким изборима 25. маја - резултати су социолошких истраживања јавног мнења.

За милијардера Петра Порошенка је спремно да гласа скоро 25% испитаника. На другом месту лидер партије „Удар“ боксер Виталиј Кличко са око 9% а на трећем лидер партије „Баткившина“ Јулија Тимошенко са 8,2%. Нешто мало за њом се налази заменик председника Партије региона Сергеј Тигипко. За кандидата бившег шефа Харковске државне администрације Михаила Добкина, који није подржао револуцију Мајдана, спремно је да гласа мало више од 4% бирача.

„Глас Русије“ је са неколико европских политиколога размотрио шта се може очекивати од избора у Украјини и кога ће највероватније подржати ЕУ. Говори експерт Центра Европских истраживања из Брисела Тања Марочи:

Последње анкете показују да је испред свих Порошенко. За њим су Кличко и Тимошенко. Али, за сада се званично кандидовао само Кузмин, а Порошенко је изјавио да неће учествовати на изборима, без обзира на велику подршку. Али, сви кандидати су отоврено подржали европски пут Украјине. Што се тиче Тимошенко, она сада не ужива велику популарност. Тако да ће подршка вероватно зависити од тога који ће још каднидати учествовати на изборима.

У ситуацији када је неопходно изабрати управо тог неког „другог“ односно „другачијег“ кандидата, Украјина и Европа су схватиле да заправо немају кога да изаберу. ЕУ свакако неће подржати десничарске радикале, Тимошенко не виде као председника, а биографије осталих потенцијалних кандидата су сумњиве. Коментар професора Универзитета Европских студија у Левену Катлин Малфлиет:

- Заиста, сада постоји проблем избора: не стоји рећи да постоји достојни кандидат. Не мислим да ЕУ има свог фаворита. Наравно, кандидати ултранационалисти играју на карту популизма. ЕУ их категорички не може подржати. Такође, не мислим да постоји вера у Тимошенко- у улогу коју би она могла да одигра у будућој политици Украјине. То време је иза нас. Осим тога, њено здравље јој не би дозволило да управља државом.
Она може да одигра симболичну улогу користећи се старом славом. Ипак, не мислим да Тимошенко може да завреди поверење као будући председник. „Принцеза гаса“ спада у елиту прохујалих година. Тимошенко не може да реализује демократизацију Украјине.


Ирина Ципаклова,