Америчке санкције иду на руку наркокартелима

29-03-2014 10:10:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Прекид сарадње између Москве и Вашингтона у области борбе против наркотика, као и укидање планиране за мај посете антинаркотичког ресора Мајкла Ботичелија руској престоници – једна је од снакција које су САД увеле против Русије после придруживања Крима.

Раније је Бели дом изјавио да обуставља контакте са Кремљом у оквиру Велике осморке и у војно-техничкој сфери.

У Москви је ова одлука изазвала недоумицу. Сасвим је нејасно како политичари у Вашингтону повезују вођење заједничке борбе против наркотика са неслагањима земаља о ситуацији око Украјине, истакао је шеф Федералног истражног антинаркотичког комитета Русије Виктор Иванов. Одустајање од заједничке борбе против наркотичке опасности може да има колосалне последице по глобалну безбедност. Уз то кооперација у тој области између Русије и САД била је прилично добро успостављена, истиче директор Центра за стратешку коњуктуру Иван Коновалов.

- Ако су по многим позицијама код нас остале озбиљне противречности, на фронтовима борбе против наркотика заиста се десило озбиљно зближавање и била је успостављена велика сарадња. Да узмемо макар ситуацију у Авганистану. Јер једино место где смо водили заједничке операције у којима су учествовале и америчке и руске специјалне службе био је Авганистан. Ове рације су биле врло успешне. Америчке колеге су високо цениле учешће Русије у заједничкој борби против наркотика. Због оног што се сада десило, више ће изгубити САД.

Последњих година антинаркотички ресори Русије и САД успели су да успоставе тесне контакте, размену оперативних информација, да изведу низ специјалних операција. Тако захваљујући заједничким напорима руских и америчких полицајаца у Авганистану је уништено на десетине наркотичких лабораторија и тоне чистог хероина, који је био намењен за Русију, ЕУ и САД.

Ипак, Москва је увек сматрала да су напори који се улажу очигледно недовољни. Виктор Иванов више пута је критиковао НАТО због неефикасне политике у Авганистану. У званичној изјави руског ресора стоји да је од 2001. године после почетка операција западних труча у Авганситану обим производње хероина скочио 40 пута.

Наравно, таква ситуација није одговарала Русији, каже члан Савета за спољну и одбрамбену политику Александар Михајлов.

- Американци су се већ одавно дистанцирали од борбе против наркотика у Авганистану, они врше функцију предвиђену мандатом УН, само поводом борбе против тероризма. Све остало је била принудна функција коју смо периодично тражили од Американаца.

Позив Белој кући да се не руководи психологијом хладног рата и да не одустаје од сарадње са Русијом у сфери глобалне безбедности упутили су неки амерички експерти. Москва је са своје стране потврдила да је спремна да срађује са Вашингтоном, без обзира на америчке санкције. Виктор Иванов се нада да су ове тешкоће привремена појава.

Светлана Калмикова,