Јанукович поново подсетио на себе

29-03-2014 10:28:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Уместо председничких избора у Украјини треба спровести референдум о федерализацији земље. С овим предлогом се народу Украјине обратио свргнути председник Виктор Јанукович.

Стручњаци су уверени да, иако би федерализација заиста решила многе проблеме земље, постоји мала вероватноћа за остварење овог пројекта у блиској будућности.

„Као председник који је с вама мислима и душом, апелујем на сваког грађанина Украјине који има здрав разум – не дозволите самозванцима да вас искористе! Захтевајте спровођење референдума ради одређивања статуса сваког региона у саставу Украјине,“ – каже се у апелу Виктора Јануковича украјинском народу. По његовом мишљењу, само свеукрајински референдум, а не превремени председнички избори може да стабилизује политичку ситуацију у Украјини, да сачува суверенитет и целовитост земље. Ова теза се тешко може оповргнути, уверен је заменик директора Информативно-аналитичког центра за проучавање друштвено-политичких процеса на постсовјетским просторима Александар Каравајев.

- Ширење права локалне самоуправе и административно-територијална реформа заједно с реформом устава у оквиру којих украјински региони могу добити више аутономије и права, како у области опорезивања, тако и унутрашње политике, имали би позитиван и стимулативан утицај на нормализацију ситуације у земљи и усмеравање процеса грађанског друштва у стабилнији ток. То је апсолутно тачно.

Јанукович је у свом апелу такође истакао да измене које су нове власти унеле у украјинске законе „искључују могућност поштених избора, без обзира на то кад ће бити одржани“. Федерализација је оно што је земљи заиста потребно. Али, проблеми везани за референдум и изборе уопште нису условљени изменама закона, сматра украјински политиколог Александар Каревин.

- Сам по себи пројекат је безусловно неопходан. Али, питање је ко ће га овде чути. Јанукович је имао све како би Украјину претворио у федралну републику. Међутим, он то није учинио. Други проблем је то што не знам да ли је сад у принципу могућ такав реферндум. Чини ми се да је у садашњим условима поштен референдум немогућ. Зар мислите да борци самоодбране Мајдана или Десничарског сектора док год могу да упадну у било коју државну зграду и да издају налоге јавним тужиоцима, судијама и уопште, коме било, неће доћи код председника комисије на изборним местима, код председника окружне изборне комисије и да неће издиктирати какав резултат треба да буде?

Треба додати да Јанукович није лично прочитао апел, већ да је обраћање у писаном облику предато информативним агенцијама. Ово је послужило као повод за сумњу да је текст изјаве написао сам Јанукович. На пример, политколог Глеб Павловски је на својој страници на Фејсбуку написао: „Занимљива подметачина. Надам се да су му то бар показали?“ У ауторство Јануковича је посумњала и Јулија Тимошенко. Притом је лидер Баткившчине, која је федрализацију већ називала „путем ка уништењу Украјине“ истакла да ако је аутор апела ипак био лично Јанукович, то значи да је постао „инструмент борбе против Украјине“.

Артјом Кобзев,