Румунски председник се плаши Путиновог „апетита“

29-03-2014 10:30:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник Трајан Басеску је изјавио да „Путин с огромним апетитом гледа“ на место где се Дунав улива у Црно море и да „непредвидивост“ Русије може значити да ће се ускоро Одеска област, Придњестровје и део источне Украјине наћи под руском контролом.

На основу изјава румунског лидера је очигледно да се припрема за ситуацију у којој ће се између Русије и Румуније појавити граница дуж Дунава.

Басеску се сетио да је 2005. године оптужио Владимира Путина да на Црно море гледа као на „руско језеро“, а недавни догађаји на Криму доказују да је ова оптужба исправна. Сад је Басеску захтевао од министарства одбране Румуније и генералног штаба руске војске да хитно изврше анализу оперативне ситуације и да „разраде узвратну операцију“.

Говорећи пред руководством армије 28. марта Басеску је изјавио: „Апсолутно је јасно да је после Грузије 2008. године уследила Украјина 2014. године и сваки политичар, сваки војни стратег се мора запитати: шта и ко ће бити следећи? Можда ће то бити Придњестровје и Република Молдавија, јужни региони Украјине од Крима и до Одесе, до делте Дунава? То су питања која свако може да постави у условима потпуног одсуства чврстих изјава РФ.“

Басеску није прецизирао како намерава да реагује на наводна дејства Русије у Украјини, али су се румунске власти већ обратиле НАТО с молбом да појача војно присуство у Источној Европи. С друге стране, председник је упозорио молдавске власти на то да у случају „војне агресије“ од стране РФ Румунија неће започети војну интервенцију. Али, румунска регионална штампа из пограничних области преноси да су локалне власти добиле хитан налог да припреме планове за мобилизацију и буџете. На основу оваквих недоследних и с времена на време прилично агресивних изјава румунског руководства може се доћи до закључка да главну опасност по Румунију не представљају митски „територијални апетити“ Русије, већ сам председник Басеску.

Валентин Миндрешеску,