Украјина се сетила „гасног рата“

29-03-2014 10:35:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Кијевске власти одбијају да плате за гас цену коју је одредио Гаспром. Оне инсистирају на очувању попуста и прете да ће повећати тарифе за транзит или да ће затворити гасни вентил.

У међувремену, док нова влада покушава да изгради односе са спољним партнерима, ситуација у Кијеву поново се усијава: јуче су радикали из Десног сектора, тражећи истрагу погибије Александра Музичка, започели јуриш на зграду парламента.

Кијевска власт одвојена од реалности планира да се прави да Гаспром није променио цену гаса за Украјину и намерава да плаћа испоруке по смањеној цени. Ово је саопштио министар енергетике Украјине Јуриј Продан. Он је изјавио да Русија, укидајући попуст на гас, крши законодавство. Ипак треба се сетити да је Кијев добио попуст као аванс, за боравак руске Црноморске флоте у украјинским водама после 2017. године. Али пошто је Крим, а управо тамо се базира флота, ушао у састав Русије, потребе за тим споразумима више нема. Осим тога, чак плаћајући гас са попустом, Украјина и даље остаје дужник Гаспрома. Премијер Русије Дмитриј Медведев је изјавио да само пропуштена корист на основу ових споразума заједно са авансом који је Русија већ платила за боравак Црнморске флоте на територији Украјине, износи 11 милијарди долара. Мада Кијев води прорачуне повољније за њега. Јуриј Продан је прошле недеље изјавио да дуг Украјине пред Русијом износи више од милијарду и по долара. А тарифе за транзит руског гаса преко Украјине, по његовом мишљењу, треба да буду ревидиране – наравно, у корист Кијева. Али ако не пође за руком да се договори цена, са реверсним испорукама из ЕУ, на које Кијев полаже велике наде, биће још компликованије. Јер тада Европа и сама може да остане без гаса, каже руководилац центра Међународна енергополитика Јуриј Солозобов.

- Наравно, Украјина може у једностраном поретку да минира свој систем за транспорт гаса и затвори вентил Европи. Питање је у томе што тамо делује нелегитимна влада. Видећмо да тамо нису политички лидери, не структуре власти заинтересоване за развој земље као јединствене целине, већ гомила политичких интриганата која се спрема да доведе у опасност енергетску безбедност Европе, значај међународног права, спрема се да нивелише све споазуме о гасу који су функционисали деценијама. Та влада има карактер привремене и ради по принципу политичког авантуризма.

Јуче се сазнало да се Виктор Јанукович обратио украјинском народу са позивом да се одржи референдум о статуску сваког региона у саставу Украјине. Он је навео све што се дешавало и дешава последњих месеци у Украјини, оружаним државним ударом који је извршила опозиција од оружја терористичких групација уз пуну подршку неких западних држава. Анархија која влада на улицама наше земље нема ништа заједничко са демократијом, убеђен је Јанукович.

Заиста, сада кијевској власти не полази за руком да уведе ред чак међу зидовима парламента. РАдикали из Десног сектора људи због погибије свог сарадника Александра Музичке, јуче су почели да јуришају на зграду Врховне раде са захтевом да да оставку министар унутрашњих послова Арсен Аваков којег је именовао парламент. После обећања да ће бити спроведена брижљива и јавна истрага случаја Музичке, радикали су се повукли, али су обећали да ће успоставити контролу над владом. Јер сада када је милиција наоружана горе него радикали, сила је на страни Десног сектора. Како би се приморао на послуштност своје недавне сраднике који су сада тако неповољни самопроглашеним властима, парламент је чак спреман да интегрише терористе у политички живот земље, јер је регистровао одговарајућу партију.

Марија Баљабина,