Нови генерални секретар ће натерати да се разреши кеса

29-03-2014 06:23:56 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Kjetil Ree/cc-by-sa 3.0/ |


Савет НАТО-пакта је именовао премијера Норвешке Јенса Столтенберга генералним секретаром алијансе. Он ће заменити на том положају Андерса Фог Расмусена.

Према мишлењу руских експерата, новом генералном секретару предстоји да реши низ тешких задатака, између осталих, да би земље-чланице блока повећале војне трошкове за финансирање НАТО.

Главни конкуренти Јенса Столтенберга су били бивши министар иностраних послова Италије Франко Фратини, шеф МИП Пољске Радослав Сикорски и шеф Еврокомисије Жозе Мануел Барозу. Међутим, Савет алијансе се определио за 55-годишњег Норвежанина. Он је три пута заузимао положај премијера, у својој земљи се он сматра најпопуларнијим политичаром.

Генерални директор Руског Савета за међународне послове Андреј Кортунов сматра да је Столтенберг компромисна личност.

- Чини ми се да ова компромисна личност спада у центристички блок унутар НАТО-а. За тај положај се водила активна борба, биле су различите идеје, међу њима и именовање неког из Централне Европе са стриктнијим антируским расположењем. Чини ми се, да овај избор сведочи да ће НАТО тешко предузимати неку ревизију свог данашњег курса, те ће развој алијансе бити еволуциони.

Међутим, на положају новог генералног секретара алијансе Столтенбергу предстоји предузимање нимало популарних мера. За узврат на одлуку Крима да уђе у састав РФ НАТО је фактички прешао политици уздржавања Русије. Природно је да ће то тражити од земаља-чланица повећање војних трошкова, - каже професор Института светске економије и међународних односа РАН Никита Загладин.

- Допунски трошкови неће одушевити већину европских земаља, нарочито оне, које нису савладале последице глобалне кризе, а чија се економија налази у тешкој ситуацији. Дакле, може да се очекује повећање утицаја антивојних левичарских снага – пацифиста, „зелених“ и других активиста, који ће тражити да би се средства упутила за решење социјалних проблема, а не повећање војне снаге.

Међутим, председник САД Барак Обама, иступајући у Бриселу, изјавио је да ће НАТО повећати групације копнених снага и војно-поморских снага у Источној Европи. Циљ је демонстрација подршке земљама Балтије, Пољској и Украјини пред лицем „руске опасности“.

Руски експерти су оценили те изјаве као покушај САД да још више ослабе економитју Европре. Поред тога, земље НАТО-а ништа озбиљно против Русије очито неће успети да учине.

Светлана Калмикова,