Западне земље се надају да ће се ускоро Русија вратити у Велику осморицу

30-03-2014 03:09:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Неке земље Велике осморице не желе да Русија буде искључена из тог међународног клуба. Рецимо, према мишљењу бившег премијера Италије Силвија Берлусконија, предузете мере противрече раду G 8. Јапан и Немачка, са своје стране, рачунају на скори повратак Москве у Велику осморицу.

Европски новинари пишу да је Барак Обама у Хагу у свом антируском крсташком походу имао пирову победу, блиску поразу. Цена те победе је сувише висока. У Холандији је амерички председник покушавао да убеди своје европске партнере да би осудили прикључење Крима Русији и раскинули односе с Москвом. Он је успео у томе, што је укинут сусрет земаља G 8, који је морао да буде одржан у Сочију у јуну, те је изјављено да је Русија искључена из Велике осморице. У овој ситуацији су чудне две ствари. Прво, Велика осморица је међународни клуб, чије су земље партнери. Тамо нема чланства. Друго, данашња ситуација ће болно погодити пре свега европске земље, - сматра доктор политичких наука, директор Института стратешког планирања и прогнозирања Александар Гусев.

- Искључење Русије из тог међународног клуба као важног међународног агента ће захватити сваку земљу не само из осморице, већ и Велике двадесеторице. Постоје групе земаља, које не подржавају формат G 8 без Русије. Између осталих, министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајмајер је изјавио да је искључење Русије из G 8 кршење тог дијалога, који је могућ у оквиру те групе.

Управо зато земље ЕУ говоре о привременој обустави учешћа Русије в G 8, а не о њеном искључењу из клуба. Стари Свет не жели сукоб с руским партнером из многих разлога. Прво, између земаља постоји озбиљна стратешка, енергетска и трговинска сарадња. Друго, постоји сувише много међународних проблема, у чијем решењу Москва игра једну од водећих улога: од сиријске кризе све до контроле ширења нуклеарног оружја у Ирану и израелско-палестинских преговора, - сматра политиколог Владимир Слатинов.

- Све то скупа шкоди западним земљама, јер, с једне стране, Русија је перспективан економски партнер, с друге, утицајни политички играч, с којим је неопходно водити дијалог. Поред тога, то смањује способност западних земаља да усвајају промишљене одлуке у актуелним и осетљивим међународним проблемима.

Бивши премијер Италије Силвио Берлускони, иступајући пред представницима медија, један од првих је изјавио да ће без учешћа Русије G 8 радити неефикасно.

- Сматрам да је усвојена у Хагу одлука о искључивању РФ из Велике осморице контрапродуктивна, то противречи раду, који смо почели још 1994. године, када смо позвали Бориса Јелцина на самит G 7 у Напуљу. Затим смо позвали Владимира Путина на самит у Ђенову, те се G 7 претворила у G 8. Увек смо хтели да видимо Русију једном од западних демократија.

Подржао је став европских политичара и министар за питања обнављања економије Јапана Акира Амари. Према његовим речима, Русија је важни играч, који има везе са одржавањем светског поретка. Он је такође изјавио да Токио не жури да усвоји економске санкције против Москве, те рачуна на скори повратак РФ у Велику осморицу.

Ксенија Мељникова,