Русија и САД на прагу новог поглавља у историји билатералних односа

04-04-2014 02:09:20 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Западна штампа пише о поватрку дипломатије из времена хладног рата, када се судбина трећих земаља решавала у Вашингтону и Москви.

У међувремену по мишљењу експерата, директне паралеле су овде неумесне, иако сличности има на претек.

САД схватају да свакако морају сарађивати са Русима, подвлаче западни стручњаци. Вашингтон више не може, за разлику од 90-тих година да намеће коначни резултат. Сведоци смо онога на шта су многи експерти упућивали: Американци се постепено привикавају на нови однос снага, сматра главни уредник листа „Русија у глобалној политици“ Фјодор Лукјанов:

- Већ се привикавају на нови статус Крима и на то да брзог решења за Украјину нема. И на то да се чак и најоштрији конфликти у условима када је рат немогућ, претварају у дипломатску рутину. Једноставно, нема другог пута. У дипломатији је најстрашније када се једна страна осети сатераном у ћошак. Онда почињу импулсивна дејства. А ако сви сматрају да су остварили успех, онда је то пун погодак!

При томе, свака од страна може да интерпретира догађаје из сопственог угла, онако како њој то одговара. На пример, у сфери јавне политике, Вашингтон је уверен да само тежина његових аргумената и претња санкцијама Русији могу да утичу на развој ситуације у вези са Украјином. Чини се, свака страна има право да идеализује своју позицију.

У одређеној мери су руско-амерички односи постали рационалнији. Иако ће фактор украјинске кризе бити још дуго присутан. Међународни односи су ипак прилично инертни. Тешко је неке догађаје просто тек тако променити.

Најважније у изградњи било којих односа, укључујући и спољнополитичку сцену, то је поверење као резултат спознаје да партнер заиста стоји иза својих речи. Такође, веома је важо да обе стране од почетка схватају шта се може, а шта не може чинити.

Сергеј Дуз,