Кијевска „псеудовласт“ против радикала: Ко је слаба карика?

04-04-2014 03:30:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Време вештачких изјава о борби против радикализма прошло је. Време је да се заиста разоружају терористи – са таквим позивом обратило се Кијеву руско МСП.

Ресор је истакао да се терористи покрета Десни сектор припремају за екстремистичка дејства. У међувремену број оружаних формација у Украјини само расте. Да ли ће кијевске псеудовласти моћи да изађу на крај са тим „армијама“ или земљу очекује рат свих против свих?

Дозвола за хапшење Дмитрија Јароша проглашена је законитом. Мосгорсуд у среду је одбацио жалбу адвоката лидера украјинског Десног сектора. Јароша у Русији терете за позивање на терористичку и екстремистичку делатност уз коришћење медија. лидер Сектора обратио се преко друштвених мрежа погалвару чеченских терориста Доки Умарову са молбом за помоћ и подршку. Према руским законима Јарошу прети до 7 година лишавања слободе.

Господу која је захватила власт у Украјини Јарошево пријатељство са терористима изгледа мало брине. Захтеви шефа МУП-а Арсена Авакова и Врховне раде о разоружању терориста у ствари су рад за публику. После недавне пуцњаве коју су приредили терористи из Десног сектора у центру Кијева, никакве радикалне мере нису уследиле. Одреди потчињени Авакову једноставно су иселили штаб формације из хотела Дњепар и заједно с аоружјем нежно преместили у резиденцију ван града.

Десни сектор је најистуренија, али не једина формација. Само у Кијеву и око њега, по подацима МУП-а, бројност незаконитих наоружаних офрмација достиже 10 хиљада људи. Оружје које је украдено на са војних складишта преплавило је црно тржиште, њега поседују сви који могу себи то да дозволе. Личне „армије“ добили су политичари, велики бизнисмени, кривични ауторитети. Осим тога, формирају се одреди плаћеника који нуде своје услуге за „прљав посао“ у рејдерским и провокационим организацијама. Са свом том самовољом Кијев ће морати да се обрачуна. Само успех није гарантован, сматра директор руског Центра за стратешку коњуктуру Иван Коновалов.

- Украјинском руководству ништа не остаје осим да покуша да уведе ред и разоружа сада постојеће различите групације. Потшо је то један од главних захтева ЕУ и САД. Док се то не деси, наравно, никаквог говора о кредитима (то је отприлике 18 милијарди долара) не може бити. Треба очекивати да ће Кијев наставити притисак на групације мајдана како би се оне разоружале. Друга је ствар што реалне власти и снаге Кијев за то нема довољно.

Заиста, поређење кијевских управитеља са истим тим Десним сектором ни из далека не иде у корист власти. Како истиче експерт, радикали су нагомилали озбиљно искуство борбе, они су добро наоружани и мотивисани. Најважније је што имају центар доношења одлука, руководство које преузима на себе одговорност. У средини актуалних псеудовласти влада неслога. У таквој ситуацији Јацењуку и његовим пријатељима остаје само да не уздају у помоћ страних газди. Или да предају власт радикалима који ће у Украјини успотавити прави (према њиховом схватању) ред – већ не прикривен стидљивим дипломатским покушајима „слабе карике“.

Игор Силецки,