Украјини је време да прекине да вуче САД за рукав

04-04-2014 03:34:35 | | Глас Русије/ vostok.rs |


САД су послале у Украјину партију сувих војних оброка. То се десило после посете украјинског премијера Арсенија Јацењука Вашингтону. Јацењук је истина замолио за муницију и уређаје за ноћно осматрање, али Американци су изјавили да не разматрају идеју „смртоносне помоћи“.

То више није први случај када је Кијев приморан да се задовољи малим. Влада САД је одобрила Украјини кредит од милијарду долара. При томе раније је украјинско Министарство финансија изјавило да је земљи потребно 35 милијарди.

Према плану украјинског Министарства финансија, међународним партнерима у лику ЕУ, САД, ММФ, других земаља и међународних финансијских организација, добро би било да организују донаторску конференцију за решавање питања издвајања новца Украјини. Првог априла министри иностраних послова НАТО земаља приредили су у Бриселу дводневни састанак како би размотрили путеве пружања помоћи Кијеву. Ипак поводом подршке Украјини већ постоје реални предлози, али украјински политичари их не разматрају, коментарише директор Института за стретешке оцене, професор Московског државног института међународних односа Сергеј Ознобишчев.

- Најјефтинији и најоптималнији начин за осигурање безбедности су договори са Русијом, налажење компромиса о оним условима које нуди и Русија и САД. И ми све говоримо на нивоу ОЕБС-а и других организација о формирању групе за подршку Украјине. То треба користити, а не окретати леђа тим иструментима и тражити војну подршку НАТО-а, која у потребном обиму све једно не може да буде пружена.

Украјинском премијеру Арсенију Јацењуку више пута су прво алудирали, па и отворено говорили о томе да на реалну помоћ Запада не треба рачунати. Али он одбија да слуша ноте несигурности у изјавама европских политичара и одбијања Американаца и очигледно не схвата разлоге, сматра директор аналитичког департмана Инвестиционе групе Норд-Капитал Владимир Рожанковски.

- У Америци сада делује секвестирање буџета. И један од праваца који су највише пострадали је Пентагон, како у погледу издвајања за војне конфликте у свету, тако и у погледу наоружања. Овај момент украјинско руководство треба да схвати. Други моменат је да после сложене зиме, која, као што видимо, траје, ниво оптерећења америчких рафинерија се налази на историјском максимуму. И САД треба сада достојно да заврше своју грејну сезону. Зато америчко Министарство енергетике једноставно физички не може да пружи огорман обим горива који је потребан армијским бродовима за превладавање великих растојања.

Средином марта украјинска влада је замолила Пентагон да пружи оружје и муницију, опрему за везу, гориво за ваздухопловство, уређаје ноћног извиђања. Али за сада уместо муниције Украјинци су добили од САД само суви дневни оброк по 1250 калорија. По неким подацима, партија износи 330 хиљада комплета спремних за конзумирање. Ако украјински војници буду штедљиво трошили амерички добро, свако ће моћи да рстегне свој оброк скоро на три дана. Али Кијев неће очајавати. И наставиће да са надом гледа преко океана. А за све ове празно проведене сате могли би да се реше други, насушни проблеми, истиче Владимир Рожанковски.

- То време могло је да буде потрошено на правилније ствари, на пример на обнову стабилности, на разоружање Десног сектора. Једном речи, на корисније циљеве него што је то да се стално вуку САД за рукав и чак после одбијања поново да се тражи оно што је немогуће из многих разлога.

Пре неколико месеци Министарство финансија Украјине је израчунало да за модернизацију и спровођење реформи у земљи, као и за реализацију Споразума о асоцијацији са ЕУ биће потребно 35 милијарди долара. У одговор на то са Запада се за сада само чују обежања по помоћи. Влада САД је усвојила закон о државним гаранцијама за кредите Украјини у висини од милијарду долара. И за сада је само у плану издвајање додатних средтава за јачање грађанског друштва и проширење сарадње у области безбедности.

Кира Калинина,