Пољски шеф дипломатије испред локомотиве

05-04-2014 03:59:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски је у уторак реако у Вајмару да би пољска страна била „срећна“ ако би у Пољској биле размештене две бригаде северноатлантског пакта.

Јучерашњи „Дејли телеграф“ преноси одговор Немачке и Холандије на ову иницијативу: „Није нам потребна војска на граници са Русијом“. Коментар Марцина Домагала- експерта Европског центра геополитичке анализе:

- Овај је став Радослава Сикорског превише емотиван. Пољска страна не узима у обзир веома важан процес, који се у науци која се бави војним конфликтима назива „спирала неизвесности“. То јест, у оваквој ситуацији, једна од страна предузима кораке које друга страна може да протумачи као покушај заоштравања ситуације, односно конфликта. Сада овај процес видимо у Пољској, а управо у жељи владе да размести војне снаге НАТО на територији наше државе. Проблем се састоји у томе што министар иностраних послова Сикорски жели присуство тих снага у Пољској.

У међувремену се Дмитро Јарош из „Десног сектора“- кандидовао за председника Украјине, о којој се тако брину пољски званичници...

У пољској политичкој доктрини увражен је став да је Украјина пре свега „санитарна“ баријера која дели Пољску од Русије. Не постоји поимање односа, у смислу сарадње две државе. Неопходно је обратити пажњу на потенцијал обе стране. Нажалост, пољски је потенцијал, ако се пореди са руским, веома мали. И овакве изјаве, о којима смо говорили, сведоче о ниском професионализму пољске дипломатије.

Леонид Сиган,