Руска војска би могла помоћи становништву Доњецка

07-04-2014 09:49:13 | | / vostok.rs |


Могућности за политичко решење ситуације у Доњецку су још увек ту, али је могуће да ће руска војска помоћи становништву као одговор на захтев "Националног савета" да руске трупе уђу као мировни контигент, рекао је заменик Државне думе, члан Врховног савета" и Јединствене Русије" политиколог Вјачеслав Никонов.

Протести у источној Украјини су сваког викенда, учесници не признају легитимност нових гувернера именованих након свргавања председника Виктора Јануковича и захтевају федерализацију земље. У региону Доњецк , демонстранти су преузели контролу над зградом регионалне управе и створили су "Национални савет " , који је најавио своју намеру да изврши најкасније 11. маја референдум о присаједињењу Русији и апеловао је на Москву да пошаље војни мировни контигент.

Посланик је рекао да Русија не намерава да употреби силу, ако не почне крвопролиће. Он је такође нагласио да Москва има услове под којима је спремна да размотри кораке ка легитимној украјинској власти, а међу њима је на првом месту уставна реформа са федерализацијом Украјине и званично признавање статуса руског језика.

Читајте више наУкрајина из минута у минут