Сећање на хероје Великог рата

11-04-2014 05:02:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Сећање на хероје Великог рата. Тако се назива пројекат Министарства одбране поводом 100-годишњице почетка Првог светског рата. Он стартује 1. августа 2014. године и завршава се 2018. године. Конференција за штампу посвећена овој теми одржана је у Москви, у МИА "Русија данас".

Према речима начелника Управе Министарства одбране за очување сећања на погинуле приликом одбране Отаџбине Андреја Таранова, у задатак учесника пројекта улази систематизација информација о том периоду у историји Европе.

- У суштини то је стварање банке података са документима који сведоче о хероизму руске армије. Зато смо сматрали да је неопходно да користимо све могућности које нам се данас пружају. Портал ће садржати и архивска документа и опис битака и операција у којима је учествовала руска армија. Ми ћемо објављивати и биографије чувених војсковођа. Посебну пажњу треба поклонити гробницама. То је 7700 архивских докумената персоналне евиденције војника који су учествовали у бојевим дејствима. Битке у којима је учествовала руска армија водиле су се углавном на територији Европе у њеним актуелним границама. Један од циљева пројекта је дати могућност људима да имају представу о војним гробницама из тог периода а да не посећују та места физички. Стварање 3Д модела помоћи ће да се замисли њихов изглед у тренутку настанка. Све информације на нашем порталу ће бити праћене разним историјским описима.

Заједно са Андрејом Тарановом на конференцији у МИА "Русија данас" учествовао је и професор војног универзитета Министарства одбране РФ, доктор историје, Јуриј Рубцов. Он се потпуно слаже са својим колегом, мада, по његовим речима, постоји и таква околност на коју је потребно упозорити.

- Многи су уверени: ако се погледа документ, одмах све постаје очигледно. Али у архивима нашег министарства најмање је сто хиљада случајева. И сасвим је јасно да чак ни стручњак није у стању да изађе на крај са таквим обимом. А шта онда да се каже за обичне љубитеље историје! Несумњиво је потребно објављивати документа, али треба дати људима могућност да се упознају са погледом научника који се баве тим архивима много година. Зато Министарство одбране планира да припреми и изда до 2018. године издање у 6 томова о историји Првог светског рата. Први отм треба да изађе дан на дан стогодишњице, 1. августа 2014. године.

У европским земљама однос према Првом светском рату је различит. И то се објашњава разним факторима, између осталог и религиозним. И овде је Јуриј Рубцов високо оценио став Србије.

- Србија као православна земља која до данас осећа културну блискост са Русијом, односи се према том рату онако како треба. Знам да се тамо често одвијају конференције и меморијалне акције, на које нас стално позивају србски историчари. Да кажем узгред да постоји одлука министра одбране РФ Сергеја Шојгуа о њиховом укључивању у рад на нашем издању у 6 томова. Тако да сам уверен да ћемо заједно са Србијом даље реализовати пројекте. Што се тиче других европских земаља, не поседујем информације. По свему судећи, они немају жељу за научним контактима. Пољска у време Првог светског рата није била субјекет међународног права, зато нема посебан предмет за сарадњу са руским ауторима. Бугарска, као што се зна, већ је члан НАТО-а. У њеној политици се осећа антируско расположење. Они обележавају други рат, а не онај који постоји у руским представама. Исто се тиче и Чешке. Чеси и Словаци су дали много бораца аустријској армији, који су затим прешли на страну Руске царевине, зато што је за њих будућност била са Русијом, а не са Аустро-Угарском. Али они ову историју осећају на свој начин.

И тако, када историја Првог светског рата изађе на Интернет, за њено изучавање ће остати само да се зађе на Интернет-портал "Сећање на хероје Великог рата".

Григориј Соколов,