Налазите се на страници > Почетна > Колумне > ОВК и нова косовска армија

ОВК и нова косовска армија

13-04-2014 11:10:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Бриселу су још 2013. године високо оценили актуелне безбедносне снаге Косова (КПС). Експерти НАТО-а сматрају да оне могу у потпуности самостално да делују и да су спремне да реше различите "кризне ситуације" како на својој територији тако и шире. Похвале из централе НАТО су примљене у Приштини са ентузијазмом. Тим пре што, према различитим изворима, КПС располаже са довољном количином лаког наоружања и сопственом артиљеријом.

Косовско руководство је више пута говорило да спрема групу за обуку на војним хеликоптерима. Немачка компанија "Хеклер и Кох" би требало да испоручи ново аутоматско оружје за Косоваре.

Подсетимо да се пре 17 година арсенал Ослободилачке војске Косова попуњавао из суседне Албаније. У лето 1997. године, у граду Тропоју, из целог света су пристизали представници албанске дијаспоре, са жељом да се придруже ОВК. Преко границе са СРЈ, пребацивани су не само калашњикови, већ и тешко наоружање - противтенковске ракете. До пролећа 1999. године, север Албаније се налазио ван контроле централне власти. Ту су ривалске банде поделиле сфере утицаја, међусобно размењујући ватру и тероришући локално становништво. Испоруке оружја су се налазиле у рукама људи који контролишу трговину у албанским планинама.

У ОВК је почетком марта 1999. године било много британских плаћеника. Углавном су то били искусни пензионери који су у различитим годинама служили у специјалним јединицама Велике Британије. Њихов задатак је био "саветнички рад" са албанским екстремистима. Плаћеници су учествовали и у борбама. Њихове услуге су плаћане по вишим ставкама - 3-4 хиљаде долара месечно. Додатно је исплаћивана "премија" за уништавање оклопних возила и српске живе силе.

Организатор и руководитељ базе ОВК у Албанији био је председник Сали Бериша. Од 1992-1997 Бериши и ОВК је активно помагала једна од фирми Пентагона (MPRI) - MILITARY PROFESSIONAL RESOURCES INC, основана 1987. године. MPRI и данас запошљава око 3.000 људи, од чега - 350 генерала. Ова фирма има приступ досијеима свих војних експерата САД у пензији, укључујући и специјалисте за герилско ратовање, субверзивне активности и психолошко ратовање. MPRI је активно учествовала у унутрашњим сукобима у Конгу, Анголи, Босни и Херцеговини. Оружје се преко MPRI пребацивало из Босне у складиста на Косову. Осим MPRI, у стварању и наоружавању ОВК учествовала је и DYNCORP. SCIENCE APPLLCATIONS INTERNATIONAL CORPORATION, где су углавном радили бивши запослени ЦИА и Агенције за националну безбједност (АНБ).

Када је крајем 1999. године ОВК била, наводно, расформирана, а заправо само реформисана у "Косовски заштитни корпус", у коју су ушли окоснице бивше ОВК, стотине милиона долара и евра је наставило да пристиже на тајне рачуне садашњих лидера Косова: Хашима Тачија, Агима Чекуа и Рамуша Харадинаја.

Тако да су, садашње Косовске безбедносне снаге - потпуно професионалне борбене снаге са искуством борбе са Југословенском народном армијом средином 90-их. Сада само треба да промене знак и добију званичну подршку Брисела. Сматра се да на то нећемо дуго чекати.

Константин Качалин,