Путин: Украјинска радикална ескалација ставља Украјину на ивицу грађанског рата

16-04-2014 08:01:19 | | / vostok.rs |


Оштрa ескалација кризе Украјине практично ставља земљу на ивицu грађанског рата, рекао је руски председник Владимир Путин у току разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Путин и Меркелова су разговарали о предстојећим разговорима о украјинској кризи између Русије, Украјине, ЕУ и САД , који ће се одржати у четвртак у Женеви.

Прес служба Меркелове је нагласила да, упркос неким разликама у мишљењу, предстојећи разговори су били главни фокус телефонског разговора.

"Иако је било разлике у тумачењу актуелних догађаја , припреме за планирани састанак у Женеви ... су биле у фокусу разговора ", наводи се у саопштењу канцеларије Ангеле Меркел.

Путин је изразио наду да ће разговори у Женеви помоћи да се де-ескалира ситуација и врати на мирољубиву сарадњу.

Председник је такође поновио важност стабилизације украјинске привреде , и обезбеђивање снабдевања и транспорта руског природног гаса у Европу .

У уторак је Москва позвала међународне партнере да осуде недавне "анти - уставне " акције Кијева у југоисточној Украјини , за које верује да могу довести до катастрофе .

"Дубоко смо забринути због војне операције покренуте од стране украјинских специјалних снага уз подршку војске. Већ је било жртава ", рекао је руски министар спољних послова.

Руске дипломате су осудиле Украјину јер се боре против сопственог народа који захтева да се њихова законита права очувају . "Актуелни догађаји показују упорну неспремност власти у Кијеву да организују дијалог са украјинским регионима , што је неопходно за земљу ", наводи се у саопштењу .

САД виде ситуацију из другог угла, правдајући акције Кијева против антивладиних демонстраната у источном региону земље.

"Украјинска влада има одговорност да обезбеди ред и мир и на ове провокације у источној Украјини влада мора да реагује ", рекао је портпарол Беле куће Џеј Карни новинарима.

Читајте више наУкрајина из минута у минут