Обнова пруга и маршрутни возови – рецепт за повећање извоза у Русију

16-04-2014 12:46:07 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Након што су крајем марта у Панчеву започели први радови на суштинској модернизацији србских железница помоћу руског кредита, објављена је информација која сведочи да ће они ускоро да се у пуном обиму изводе и на другим виталним саобраћајним правцима.

Наиме, ради се о томе да у Србију стиже преко сто најсавременијих руских грађевинских машина које су намењене изградњи колосека по руској технологији. Како је том приликом наведено из Железница Србије, те машине ће бити распоређене на железничком Коридору 10, а првих тридесет руских машина ће у земљу стићи већ током маја.

А поготово када по планираној динамици буду окончани замашни радови на реконструкцији железничке инфраструктуре, показаће се у којој мери је атрактивна идеја о маршрутним возовима за Русију који би превозили домаћу робу на тамошње тржиште које је широм отворено за српске производе због постојања бесцаринског споразума.

Подсетимо, поједини стручњаци су ових дана поново актуелизовали стару идеју да се између Србије и Русије уведу директне теретне композиције које би више пута месечно саобраћале без заустављања на успутним станицама, чиме би се помогло србским компанијама да смање транспортне трошкове и повећају пласман на огромно руско тржиште, на коме имају привилегован статус управо због србско-руског Споразума о слободној трговини.

Иначе, још прошле године су у Железницама Србије потврдили да међу домаћим фирмама постоји интерес да се србски производи извозе у Руску Федерацију маршрутним возовима, а то се првенствено односи на пољопривредне производе и грађевински материјал. Истовремено је наглашено да за такве директне возове већ сада имају све техничке могућности и капацитете, те да ће формирати одговарајућу транспортну понуду, како би десетине хиљада тона српске робе могле бити испоручене тамошњим купцима по конкурентним ценама.А то значи без превеликих транспортних трошкова, што је до сада била кочница за масовнији извоз на руско тржиште.

С обзиром да су се србски извозници већ почели окупљати око те заједничке идеје, сасвим је реално за очекивати да ће у догледно време домаћи производи бити пласирани у Русију управо помоћу директних возова, који и другде у свету представљају уобичајен и врло ефикасан начин за интензиван превоз терета.

А оних стотинак грађевинских машина из Русије са почетка ове приче, које ће у следећим месецима бити ангажоване на обнови србских пруга, само ће додатно охрабрити овај логистички подухват, зато што ће после модернизације домаће железничке инфраструктуре – тај вид транспорта постати много бржи, безбеднији и исплативији. Другим речима, увођењем маршрутних возова између Србије и Русије, поготово након реконструкције домаћих пруга, стварају се услови да извоз српске робе на широм отворено руско тржиште добије велики подстрек. А то је баш оно што је одавно било потребно посусталој србској привреди.

Ратко Паић,