Технологије мајдана: «Увежбавање» тече успешно

16-04-2014 01:21:35 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/mac_ivan/сс-by/ vostok.rs |


Мајдан је тренд последње политичке сезоне, разрађен уз непосредно учешће Запада. Методе најновије украјинске резолуције већ преузимају опозиционари у другим земљама постсовјетског простора и њихови страни координатори.

Уставни преврат и насилно свргавање власти у Украјини јасно су показали – финансијске дотације и информациона обрада становништва доноси, благо речено, солидне резултате. Према признању америчких дипломата, САД су у развој демократије у Украјини уложиле преко 5 милијарди долара. Инвестиције у антируска расположења прозападних локалних политичара, као и у медије са флексибилним ставом реализовале су се преко разгранате мреже невладиних фондова.

Подстицано је све што је било усмерено на слабљење Русије преко дестабилизације у Украјини. Вашингтон и Брисел су затварали очи пред развојем отвореног неофашизма у центру Европе, кршењем права рускофонског становништва, гоњењем из политичких разлога. Шта више, оружану пободу западни стратези су назвали мирним протестом против корупције чак онда када се лила крв сарадника органа реда у Кијеву. Овде је умесно говорити не о двоструким стандардима, већ о потирању свих могућих норми и правила. Резултат је очигледан – хаос у Украјини и реалне перспективе њеног распада у најмању руку на два дела.

Овај успешно увежбани сценарио Запад покушава да реализује и у другим земљама које се граниче са Русијом. Циљи су исте – слабљење Русије и њеног утицаја на постсовјетском простору, гурање на власт антируских елита. Ево шта је тим поводом рекао руководилац Центра за стратешка и спољнополитичка истраживања Арсениј Савицки.

- Мајдан се није појавио на пустом месту. Како би се појавила протестна активност, потребни су тешко социјално-економски и политички услови као позадина. Тада и креће протест. Државе које претендују на глобалну улогу у свету могу то да користе за решавање својих задатака. Арапско пролеће, украјинска револуција и догађаји у Киргизији 2010. године, то је већ увежбана технологија.

Схеме примењене у Украјини могу да се користе још у читавом низу постсовјетских држава. Свуда где социум не осећа сигурност у стабилну сутрашњицу. То може да се односи на Молдавију или државе Централне Азије. САД и НАТО су покренули тамо бурну делатност, покушавајући да приволе на своју страну политичко руководство и друштвене посленике, који имају углед код становништва.

За одустајање Азербејџана да учествује у програму Источно партнерство који треба максимално да ограничи утицај Русије у ЗНД, Запад може да провоцира мајдан у Бакуу. О томе су експерти говорили још пре неколико месеци, када су прозападни правобраниоци одједном постали врло забринути због стања око људских права у тој земљи. Слична активност сведочи да држава власт може да буде подвргнута масовном информационом нападу и покушају свргавања.

Иљја Харламов,


Један од најпроверенијих сигнала приближавања мајдана је активизација правобранилачких фондова и невладиних организација које добијају спознорство из иностранства. На то би политичке елите које желе да остану на власти требало да обрате пажњу у првом реду. И наравно на активни део становништва. Ако, наравно, нису заинстересоване за хаос и анархију до којих води свака савремена револуција.