Налазите се на страници > Почетна > Политика > Десни и још деснији

Десни и још деснији

16-04-2014 01:24:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У председничкој трци у Украјини учествују два кандидата са ултрадесним погледима. Први од њих, Олег Тјагњибок, дуго се сматрао не само главним украјинским политичарем националистом, већ и правим радикалом. Ипак у поређењу са другим кандидатем, Дмитријом Јарошем, лидер партије Свобода делује као умерен политичар, чак уважен.

Олег Тјагњибок до недавно је имао реноме најдеснијег и најрадикалнијег украјинског политичара. Довољно је рећи да га је Центар Визентала унео на списак 10 главних антисемита света. Ипак, без обзира на оштру реторику, партија Свобода којуон предводи успела је да постане део политичког мејнстрима Украјине. Вероватно се то није десило случајно, већ је за учешће Тгајњибока у председничкој трци био заинтересован још председник Виктор Јанукович, говори украјински политичар Јуриј Рубан.

- Постојао је план да се Тјагњибок уведе у други круг са Јануковичем, да су избори 2015. године одржани. Зато је он добио доступ медијима, људи су говорили да му је била пружена одређена подршка на изборима, како би могао да добије место у Ради, како би такорећи уплашио умерене бираче својим испадима и хулиганством. У том случају Јанукович би лако победио у другом кругу.

Ипак живот је унео своје корекције: Јанукович неће морати да се бори за други мандат, а на десном крилу Тјагњибок је добио конкурента. При томе много оштријег. Пре почетка нереда у Кијеву име Дмитрија Јароша и назив Десни сектор мало коме су били познати. Ипак данас је Јарош мал те не извукао главну корист од мајдана. Од маргиналца претворио се у лидера партије и званичног кандидата за председника. Међутим програми Тјагњибока и Јароша су врло слични, сматра експерти Кијевског центра за политичка истраживања и конфликтологију Денис Кирјухин.

- Они у целини имају сличне позиције о кључним питањима. то су позиције типичне за крајње десне и везане за идеју приоритетне позиције украјинске нације у свим сферама – политичкој и слично. У погледу других нација они предлажу очување права и могућности под условом да признају првенство украјинске нације. И Свободи и Десном сектору својствен је евроскептицизам. И једна и друга сила залажу се за препород нуклеарног статуса Украјине.

Рејтинзи и Тјагњибока и Јароша врло су ниски. За лидера Десног сектора спремно је да гласа мање од 1% бирача. Ипак ситуација у Украјини се нагло мења. У друштву може да се појави захтев за радикализацијом. Томе могу да допринесу нереди на југоистоку земље. Ако се догађаји буду развијали према негативном сценарију, подршка ултрадесних ће расти директно пропорционално напетости у друштву.

Артјом Кобзев,