Црна Гора. Непријатељске изјаве пријатељске земље.

16-04-2014 01:36:47 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/OSCE Parliamentary Assembly/cc |


Помињање вековних традиција пријатељства, разуме се, такође стоји у изјави. Питамо се зашто? Јер нова црногорска генерација, како је изјавио Ђукановић, начинила је свој избор. Или су га за њу начинили?

МСП Русије разочарано је „непријатељским изјавама“ премијера Црне Горе Мила Ђукановића за време посете САД, као и чињеницом придруживња Подгорице санкцијама ЕУ. Такву изјаву дало је МСП Русије. Такође је било истакнуто да се слична дејства „косе са дубоким традицијама пријатељства међу народнима наших земаља, које се ослањају на 300-годишње искуство руско-црногорских односа“. Министарство спољних послова и европских интеграција Црне Горе реаговало је прилично оперативно: оцене Москве су „непримерене и произвољне“, а Ђукановићева изјава ни на који начин није антируска и одговара националним интересима Црне Горе која планира да ступи у ЕУ и НАТО.

Помињање вековних традиција пријатељства, разуме се, такође стоји у изјави. Питамо се зашто? Јер нова црногорска генерација, како је изјавио Ђукановић, начинила је свој избор. Или су га за њу начинили?

За време недавне посете у САД црногорски премијер се пожалио да се на Балкану води све оштрија анти-НАТО кампања, посебно после догађаја у Украјини, које треба правилно тумачити. Ђукановић није рекао како је то правилно, али све је и тако јасно ако је Подгорица подржала кијевске пучисте увођењем санкција, макар и не против Русије, већ против Виктора Јануковича и његовог окружења. У целини тон наступа господина Ђукановћа се сводио на то да постоји зависност између кризе у Украјини и покушаја дестабилизација Балкана. Мада то не звучи директно, крива је за то, по свему судећи, Русија. Како другачије да се схвати изјава, наводно, ми смо се прерано обрадовали да је посао Алијансе завршен. Као и чињеница да, по Ђукановићу, одговорност и темпо сазревања у последњих 25 година „неких адреса“, између осталог у Москви, био је прецењен.

Већ затим, коментаришући своје изјаве, премијер је истакао да је обавеза политичара не да прати јавно мњење, већ да га ствара. Звучи врло лепо и потпуно одговара изумима француске социолошке школе друге половине 20. века: „јавно мњење“ не постоји, оно је повољна и практична измишљотина лица која имају одређени интерес. Ради тога се чини све: у част 15-годишњице НАТО бомбардовања главним кривцем је учињен Београд и његова погрешна политика, што у самој Србији за сада заступају маргинални кругови, а у Црној Гори већ излази из уста владајуће партије, што значи одређује глобални тренд порицања злочина Алијансе. И као што смо видели нешто више, оправдава актуална дејства. „Та генерација рекла је да ми желимо да будемо део ЕУ и НАТО-а“, наставља да формира јавно мњење премијер Црне Горе. „Шта, јел тамо већ био референдум?“ – пита се политиколог, председник фонда Ока Татјана Полоскова.

- Мени се чини да се руководство Црне Горе није одредило око идеје ступања у Алијансу, већ једноставно се налази под притиском, и ако се Ђукановић ипак реши да спроведе референдум, могуће да резулати неће сведочити о жељи Црногораца да ступе у Алијансу. Премијер Црне Горе се налази с једне стране под притиском САД, а са друге под притиском свог народа, пошто у Црној Гори постоји прилично озбиљна опозиција против НАТО-а.

А да ли би за Подгорицу била могућа друга варијанта, поред овог својеврсног заоштравања односа са Москвом? Рецимо, модел Београда, који, без обзира на ништа мањи притисак споља, као и неслогу међу србским члановима Парламентарне скупштине СЕ, показао је доследност, сачувавши неутралност по питању Украјине? Душко Вујошевић из Центра за мониторинг и истраживање у Подгороци сматра да у Црној Гори тако неће моћи.

- С обзиром на велики значај руских инвестиција и руске спољне политике за Црну Гору, она би свакако желела да избегне тако нешто. Али, није реално да она може у овом тренутку водити политику као што је то водио Тито - а то је да смо несврстани, јер се Црна Гора определила за активно чланство у једној војној алијанси, а не за неутралну политику. Значи, маневарски простор Црне Горе је значајно мањи него што је то у случају Србије.

Са друге стране, истиче експерт, односи наших земаља увек ће зависити од дијалога Русије, САД и ЕУ. Ми видимо да сада, нажалост, у дијалогу ове три земље постоје проблеми, што не може да се не одрази на наше односе -каже он.

Тимур Блохин,