Рестрикције САД неће утицати на руски одбрамбено индустријски комплекс

03-04-2014 04:24:10 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Амерички Стејт департмент, одмах после Министарства трговине, увео је рестрикције продаје производа војне и двојне намене Русији.

Ограничења се односе на испоруке Руској Федерацији производа као што су детонатори, софтвери и акустични инструменти, које углавном увозе државне структуре.

Обе одлуке донете су у вези са оштрим несугласицама између Русије и САД о ситуацији у Украјини. По мишљењу стручњака, тешко да ће то озбиљно утицати на рад руског одбрамбено-индустријског комплекса. Обим војне производње, коју Русија увози из САД је врло мали. Рестрикције, које Американци уводе на куповину неких компонената, укључјући оптичке за ватрено оружје, нису критичне, наглашава директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

- Русија има довољно капацитета да то направи или купи од других земаља. Ако је реч о електронским компонентама онда треба знати следеће. Када Русија ствара, на пример, ракетни систем стратеше намене и друге сложене системе наоружања, стручњаци никада не користе страну базу електронских компоненти пошто је у том случају могућа зависност од такве куповине. Друго увек постоји потенцијална могућност стварања таквих система, који се даљински могу онеспособити.

Руски одбрамбено-индустријски комплекс је у стању да све што му је потребно, направи сам или у сарадњи са партнерима и савезницима. У последње време сасвим успешно се развијала сарадња са тако познати европским компанијама као што су Safran, Thales и Rheinmetall Defence. Укључујући и сегменте, везане за производњу војне и двојне намене. Није искључено да у вези са догађајима у Украјини и око Крима превлада негативни тренд, наглашава Владимир Јевсејев.

- Сарадња са европским партнерима, везана за војну производњу, највероватније ће се сужавати. Међутим, у томе постоји и озбиљан подстицај да се постане сасвим самодовољна земља, она која не зависи од других. То ће бити снажан замајац за уклањање празнина, које још увек постоје у одбрамбеном комплексу.

Међутим западним компанијама биће после овога изузетно тешко да се врате сарадњи са Русијом. Главни купци руског наоружања су азијске, афричке и латиноамеричке земље, а никако не Америка. Запад, наравно, има могућности да врши притисак на азијске и афричке партнере Русије у области војно-техничке сарадње. Међутим, озбиљни партнери увек желе да оставе одређени простор за Русију, како би били независни од Запада. Потпуна зависност од Запада, за њих није пожељна. Друго, Русија има партнере, који могу озбиљно да повећају куповину оружја. Један од њих је Исламска Република Иран, наглашава Владимир Јесејев.

Ирану је чак и тренутно могуће продавати средства ПВО. Актуелне резолуције то не забрањују. Постоје и друге земље, које нервира америчка спољна политика и које не желе да зависе од САД у војно-техничко сфери. У том смислу Русија има довољно могућности да надокнади смањење извоза оружја у једне земље на рачун повећања испорука у друге.

Русија и Аргентина би у светлу најновијих догађаја могле да се одлуче за наставак војно-техничке сарадње. При томе Русија може да повећа извоз оружја у ову земљу. Русија има одређене врсте оружја, за којим египатска војска осећа потребу, а то су системи ПВО, оклопна техника. За египатско руководство врло је важно да смањи зависност од Сједињених Држава. И Русија у одређеној мери, може да буде опција за Египат.

Олег Нехај,