Русија није добила од Украјине ниједан цент за испоруке гаса у марту

05-04-2014 04:26:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


То је саопштио шеф Гаспрома Алексеј Милер. При томе је он истакао да дуг Кијева Москви стално расте. Током последња 4 месеца он се повећао један и по пута, крајем године он може да премаши 8 млрд долара.

Од 1. априла је Гаспром објавио о повећању цене гаса за Украјину на 385 долара за хиљаду кубика. То је резултат укидања попуста од 100 долара, који је био пружен у децембру протекле године под условом да ће Кијев подмирити пређашњи дуг за гас, као и потпуно исплатити данашње испоруке. Међутим, до тога није дошло.

Осим тога, у наредно време Украјину чека још једно повећање цене гаса. У складу са такозваним Харковским споразумима, од 2010. године украјинска страна је добијала попуст од 100 долара за хиљаду кубика гаса. То је била аконтација за аренду базе Црноморске флоте у Севастопољу после 2017. године. После денонсације руско-украјинских споразума ту аконтацију ће Кијев морати да врати, - истакао је шеф Гаспрома Алексеј Милер.

- У току деловања тог споразума попуста дуг износи 11 мдрд 400 милиона долара. То је износ, који нису добили руска влада, руски буџет. То је дуг Украјине пред Руском Федерацијом. Од стране руководства Русије је постављено питање да је неопходно наћи механизам подмиривања тог дуга.

Дакле, после укидања свих попуста Украјина ће морати да купује гас према тржишним ценама. Данас је цена 485 долара за хиљаду кубика. Нове украјинске власти кажу да су то повећане цене. Оне обећају да ће одустати од руског гаса, у сваком случају, делимично: Кијев намерава да успостави реверсне испоруке горива из Европе.

Руски експерти називају ту идеју апсурдном. Остварити реверс је немогуће физички. Сви капацитети раде за испоруке гаса са истока на запад. Да би се оне вршиле у супротном смеру потребно је саградити нови гасовод. Друга је варијанта „виртуални“ реверс или узимање гаса из гасовода.

Поставља се питање да ли је то легитимно, да ли може Украјина да располаже руски гасом, - истиче генерални директор Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов.

- У принципу Украјина може да купује гас где она жели, али она има уговор с Русијом, који фиксира обим куповина. Тамо има могућност смањивања обима. Међутим, у складу са уговором минимални обим потрошње мора да износи око 42 млрд кубика. У том смислу нижи обим резултира новчаном казном. Гас се може узимати са западне границе, ако је испуњен уговор. У међувремену је украјински министар енергетике Јуриј Продан изјавио да залихе гаса у подземским резервоарима износе нешто више од 9 млрд кубика. Према његовим проценама, то је довољно још за месец дана. Руски експерти сматрају да су речи тог чиновника обична уцена у циљу да уплаши становништво. Очигледно је да таквим изјавама украјинске власти не желе да решавају проблем, већ се труде да превале одговорност на Русију и Европу.

Светлана Калмикова,