Европски бизнис против НАТО-а

17-04-2014 05:14:08 | | Глас Русије, фото: christoph-hörstel.de/ vostok.rs |


Велике европске компаније су ушле у сукоб с политичарима из НАТО-а и ЕУ. Ако Вашингтон и Брисел траже увођење економских санкција против Русије, бизнис намерава да се томе супротстави. Ко ће бити јачи?

Европски концерни су повезани са Русијом уговорима вредним милијарде. Према подацима агенције Блумберг, влада је спремна на замрзавање продаје сателитске технологије у вредности од 700 милиона евра Русији. Међутим, консултант немачке владе Кристоф Херстел у интервјуу за Глас Русије тврди да ова инфорамција може да буде лажна, пошто није у интересима Немачке да осујети врло повољан посао.

- Код нас нема потврде овакве информације. Знамо експерта у Немачкој који се креће у високим круговима немачке спољне политике. Овај експерт се веома чуди томе, пошто је разговарао са овим највећим произвођачем оружја у Европи пре само два дана, у четвратак, а да није чуо ни речи о таквом блокирању посла, склопљеног после 4 године преговора. Овај експерт је господин Буљке. Тако да нисам ни из далека уверен да је то коначно решење.

Експерт је уверен да је узрок притисака на Русију и претња од примене санкција покушај да се издејствују ниске цене гаса за Украјину. Управо са тим господин Херстел везује и претњу коју је изнео Кијев да ће престати да плаћа рачуне ако Русија не смањи цену.

- Видим покушаје уцене, које иницира Вашингтон и реализује НАТО против Русије по питању цене гаса за Украјину. То је између осталог искључиво билатерално питање. А све земље ЕУ и НАТО-а немају никаква права да се мешају у ове преговоре. То као прво. Као друго, ако се узме нека америчка компанија и претпостави да они имају несавесног купца попут Украјине, они би одавно прекинули испоруке. Тако да се Русија понаша врло трпељиво. А ако је цена виша него за друге, ми ћемо то назвати ценом ризика. Ако је клијент сумњив, он плаћа више. Свако ко узима кредит а није поуздан клијент своје банке, плаћа већу ставку. У бизнису је то нормално.

Према речима експерта, управо Немачка, упркос званичним грозним изјавама Ангеле Меркел, стоји на челу европског отпора америчкој политици санкција:

- Очигледно је да смо се нашли у таквом положају када се мишљење САД коси са европским, зато што САД жели много строже санкције, и Обама не пропушта ни дан да не говори о томе гласно. А Европа не жури да га прати, зато што то руши наш бизнис, и ми ћемо изгубити милијарде евра ако нагло прекинемо односе. А што се тиче Немачке, тамо постоји неки широки фронт против политике санкција од стране НАТО-земаља. Поред тога, постоје фирме као што су Сименс или Фолксваген које одбијају да спроводе санкције против Русије. То је невиђена појава после Другог светског рата.

У случају да влада Немачке заиста донесе одлуку о раскиду посла, произвођач наоружања ће почети да тражи контакте са представницима високе политике у Берлину, зато што је тамо врло јак лоби, уверен је саговорник Гласа Русије. Индустријалци имају колосални ауторитет у Немачкој, подсећа Кристоф Херстел и наводи пример компаније Сименс. Ни један канцелар Немачке неће ући у авион а да га не прати представник Сименса.

Експерт је такође уверен да Русија треба да настави такву јасну политику коју води сада:

- У том погледу за мене кључ за решавање проблема налази се у Москви. Ако Москва буде стајала чврсто и наставила своју мирну, стрпљиву и врло транспарентну политику, све ће проћи одлично. Ако Москва прекине да подржава Русе у Украјини или покуша да оствари компромис са Вашингтоном, Вашингтон ће се понашати све бестидније. Ако се председник Путин буде придржавао своје чврсте линије, све ће бити добро.

Преговори између Русије и НАТО-а започеће ове недеље. Према мишљењу Кристофа Херстла, европски бизнис ће применити сав свој утицај да не допусти снакције против Русије које ће ударити по њему самом.

Ксениоја Фокина,


КАТЕГОРИЈЕ