Нове тенденције на светском тржишту оружја

17-04-2014 05:16:45 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


На светском тржишту оружја дешавају се озбиљне промене. Према реферату Стокхолмског међународног института за истраживање проблема мира SIPRI о светским војним трошковима у 2013. годину, у водећу групу нагло су ушле две земље, које теже да играју кључну геополитичку улогу у великом евроазијском региону – Саудијска Арабија и Турска.

Ове тенденције прете растом нестабилности на широком простору у непосредној близини Русије – тим пре што се дешавају у контексту све веће пасивности Европе. Тему наставља наш коментатор Петар Искендеров.

Европске земље чланице ЕУ и НАТО приморани су да штеде. Они то чине не због велике среће и на крају ступају у конфликт са истим тим САД. Вашингтон покушава да подстакне европљане да преузму на себе додатно војно бреме – подсетио је Глас Русије шеф одељења за европску безбедност Европског института РАН Дмитриј Данилов.

- У актуланим кризним условима европске земље једноставно објективно нису у стању да увећају војне трошкове или макар да их одржавају на потребном нивоу. При томе дешава се постепено повлачење САД из Европе у војном плану. Теоријски то би могло да да одређени политички импулс активизацији унутаревропског дијалога и повећању аутономије Европе у војној области. Ипак у пракси говорити о нечем већем него што имамо данас, за сад не треба.

Како се каже, свето место не бива пусто, и европљане у структури глобалних војних трошкова почињу да истискују мобилнији фактори. Међу њима треба посебно истаћи Турску која у последње време нагло увећава своју активност на Балкану, у области Црног мора, на Кавказу, у Средњој Азији и другим регионима. Актуална политика Анкаре може се окарактерисати као тежња да се са једне стране настави улога америчких савезника, а са друге да се створи и увећа политички капитал на критици америчке политике и одређеном зближавању са опонентима Вашингтона у оквиру, између осталог, реализације самопроглашених посредничких и мировних мисија.

За разлику од својих претходника, актуалне турске власти на челу са премијером Реџепом Тајипом Ердоганом рачунају на јачање исламског фактора у унутрашњем животу и тим пре у спољној политици Турске. Ако процес крене у страну јачања исламског радикализма у турској политици, не сме се искључити да ћемо се овде суочити са конфликтом цивилизација, истакао је у разговору за Глас Русије директор истраживачког центра Блиски Исток-Кавказ Међународног института за најновије државе у Москви Станислав Тарасов.

- Руководилац програма института SIPRI за војне трошкове Сем Перло-Фриман ни мало не претерује када упозорава на претњу од регионалних трка у наоружавању. Не чуди што је Русија у последње време почела да са своје стране поклања већу пажњу војним питањима. То није промакло експертима SIPRI – и дочекано је са разумевањем. У актуалном реферату говори се о расту војних трошкова у Русији у 2013. години за 4,8% у односу на претходну. Ипак аутори докумнта посебно подвлаче да је реч не о простом увећању војне моћи, већ о реализацији програма модернизације наоружања, без чега ни једна земља не може да се супротстави савременим спољним, између осталог регионалним опасностима.

Петар Искендеров,