Налазите се на страници > Почетна > Спорт > На скијама ка Северном полу

На скијама ка Северном полу

17-04-2014 05:32:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Почела је годишња експедиција На скијама ка Северном полу!. 7 руских ученика и студената, већина од којих су из сиротишта и деца ограничених могућности, врше поход на скијама од поларне станице, ношене ветром и струјом, Барнео ка Северном полу.

Ове године седма експедиција младих поларних истраживача је у неуобичајеном саставу. Према замисли њених организатора и руководилаца – чувених руских путника Бориса Смолина и Дмитрија Шпароа, ове године се тим састоји углавном од деце ограничених могућности и питомаца сиротишта. Овој деци предстоји да скијају више од 100 километара преко опасног леда пролећног Арктика, испричао је Гласу Русије опуномоћени при Председнику Русије за дечија права Павел Астахов, који ће такође учествовати у том походу.

- Полазимо са аеродрома Шереметјево специјалним авионом на Земљу Фрања-Јосифа, оданде ћемо летети на станицу Барнео. После тога ћемо се спустити са падобранима ближе граници леда, оданде ћемо извршити проход од 110 до 150 километара. Нико не зна, како ће се одвијати дрифт леда. То је веома озбиљна ствар, што може да потврди сваки поларни истраживач, јер дрифт леда може да помогне, а може и да озбиљно нашкоди.

Почев од краја новембра протекле године, руководиоци експедиције су вршили селекцију од скоро 400 тинејџера из читаве Русије. Претенденти за освајање Северног пола морали су да положе испите за истрајност и силу духа, – испричала је Гласу Русије једна од учесница – ученица московске школе-интерната № 52 за децу са поремећеним органима слуха Карина Каусова.

- Прво смо учествовали у такмичењима из туризма за куп градоначелника Москве, затим ишли у Карелију да би се припремили у току две недеље. Тамо је било 3 групе по 11 људи. Имали смо 7-дневне походе. Тамо смо морали да се узајамно помажемо да би се добро показали. При селекцији се узимало у обзир како се помажемо. Затим смо отишли у Подмосковје, у Рузу, где смо имали течај за припрему у клубу Рубикон. После тога смо отишли кући. После недељу дана су ми јавили да сам постала члан коначног тима. Веома сам се обрадовала. Нас су озбиљно припремали. Морала сам да се потрудим да бих се добро показала.

Током експедиције ће млади путници обележити 80. годишњицу херојског спасавања путника и посаде брода Чељускин. Како је испричао Гласу Русије један од руководилаца експедиције Дмитриј Шпаро, седморо храбрих поларних истраживача ће носити са собом фотографије славних совјетских поларних пилота – Водопјанова, Љапидевског, Леваневског и других, те ће их ставити на Северном полу.

Григориј Миленин,