Проклете књиге - Станце Јианга

17-04-2014 06:03:05 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Од давнина влада мишљење да дела која крију тајна знања древних цивилизација имала су можда ванземаљско порекло. На Западу ову мисао је пласирао мудрац и пустолов Аполониј Тиански. Он је својим очима видео књигу довезено у Индију са Венере, коју су крејем 18. века почели да називају Станце Јианга или Књига Ђијан. Као што и доличи проклетој књизи, она је донела много непријатности Јелени Блавацкој, која је објавила одломке Санци у својој Тајној Доктрини.

Одакле је писац и мистик Јелена Блавацка сазнала за ово загонетно дело? За време путовања по Египту у Каиру Блавацка се упознала са магом коптског порекла, он јој је говорио о постојању врло опасне књиге која се чува у тибетском манастиру. Наводно, књига Ђијан ће открити тајне урешења и поретка наше Васионе. Ова знања тибетански мудраци су добили непосредно са Венере: или од Вишег разума, или од локалних дошљака. Маг је научио Блавацку да чита помоћу пророчанстава, и тако јој је пошло за руком да се упозна са садржајем књиге.

После тога Блавацка је почела чудесно да се преображава. Она је стекла необична знања у разним областима науке и написла мноштво књига. Довољно је прочитати Тајну доктрину, Изиду без покрова или Архаични симболизам религија, како би се убедило у ширину и дубину њених знања од лингвистике до физике. Како је тврдила Блавацка, читава информација је добијена из Станци Јианга.

Блавацка често путује, живи час у Америци, чак у Индији, где јој полази за руком да добије саму проклету књигу. У то време она почиње да добија претње: ако се врати Станце, чекају је велике непријатности. Од ње су тражили да уништи све записе везане за књигу, и никада да је не помие. Аутор писама је претио болешћу у случају да одбије да испуни његове захтеве. Блавацка није реаговала на ова упозорења и тешко се разболела. Само три године касније, захваљујући путу у Индију, где су јој помагали локални исцелитељи, она је успела да се излечи. Ипак убрзо јој се десила нова несрећа. 1871. године Блавацка је за време путовања у Египат била на палуби пароброда Евномија. Брод је експлодирао. Скоро сви путници су погинули, осим Блавацке, која је чудом преживела.

Вративши се у Лондон Блавацка је хтела да покаже публици Станце Јианга, надајући се да ће се тако спасити од гоњења. Али за време манифестације жену је покушао да убије непознати нападач, тврдивши да њиме управљају на растојању. А када је тајанствена књига нестала из сефа у хотелу, Блавацка је уверила да против ње постоји завера. Ипак 1875. године она је основала Теозофско удружење за проучавање свих религија и филозофских доктрина, као и трагање за Станцима Јианга.

И неколико деценијама касније оснивачица Теозофског друштва успева да добије копију књиге коју је непознато лице написало на језику сензар. Она је преводи на енглески и објављује 1915. године у Hermetic Publishing Company у Сан-Дијегу. Критичари и научна заједница критиковали су њену публикацију и организовали кампању за раскринкавање Блавацке. Репутација писца и окулисте Блавацке претрпела је одлучујући ударац, од којег није успела да се опорави.

Издање из 1915. сада се налази у Библиотеци Конгреса у Вашингтону. Ипак загонетка остаје загонетка: да ли се заиста у тој књизи садрже тајна знања индијских мудраца, помоћу којим могу да се читају књиге на растојању, управља предметима и добије кључ за библиотеку светског разума или је то вешта литерарна мистификација?

Ана Фјодорова,