Рекордно роњење на хладном полу

18-04-2014 11:05:35 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Руски рониоци су поставили рекорд. Рониоци поводног истраживачког одреда Руског географског друштва и Федерације за подводне спортове Русије заронили су испод леда у најхладнијим језерима на свету – Лабинкир и Ворота.

Ове водене масе се налазе на неприступачни местима у Јакутији на Ојмјакону – хладном полу Северне Земљине полулопте.

Подводни истраживачи су се спуштали у ледене воде два суседна језера у оквиру експедиције „Пол хладноће“. Пројекат је стартовао прошле године и то је други рекорд Руса: 2013. године они су већ доспели у Гинисову књигу с формулацијом „прво роњење с аквалангом у природни водени масив у зони хладног пола – језеро Лабинкир.“ Сад му је додат још један екстремни водени масив – „Ворота“, до којег су морали да дођу специјално припремљеним камионима марке КАМАЗ. Чланови експедиције су за сат времена по снегу и беспућу прелазили само по 600 метара, а пут дуг 30 километара је трајао скоро 20 сати, истакао је за „Глас Русије“ члан експедиције, руководилац подводно-трагалачког одреда Руског географског друштва Александар Губин:

- Ово је врло неприступачан регион. Огледало воде се налази на преко хиљаду метара надморске висине. Има много легенди везаних за језеро. Научници желе да одгонетну мистичне тајне. Један од задатака је био да узмемо узорке. Узели смо узорке тла најдубљег језера Лабинкир, као и узроке воде, снимили смо подводну фауну. Заронили смо у језеро Ворота на које људи ретко долазе. Оно је још мање доступно од Лабинкира. Били смо на њговој најдубљој тачки.

Истраживачи су се спустили испод ледене коре дебљине од метар и по на дубину од 60 метара. Узгред речено, роњење на дубину од преко 40 метара се сматра технички компликованим и захтева посебну вештину ронилаца. Ако имамо у виду температурну разлику (-31 ваздуха и +2 воде) задатак се вишеструко компликује. После екстремног урањања дубоко у воду посматрач у име Светске конфедерације за подводну делатност ( CMAS ), логистичар екипе познатог Жак-Ива Кустоа Божана Остојић је дала специјалну изјаву о томе да је руски тим ронилаца успоставио рекорд. Укупно су направили преко 200 мерења на дубини и узели око 20 узорака воде и тла. Учесници експедиције „Хладни пол“ су тестирали могућности људског организма у екстремним условима, истиче Александар Губин:

- Свака таква експедиција нас ставља на пробу. За нас је била проба и провера опреме. Ја сам се, између осталог, опробао у правилном дисању и мерењу гаса – температура је веома ниска. Ту је био и човек који координира безбедност експедиције, он је имао свој задатак, бавио се методама дисања.

У овом крају у Јакутији се бележе најниже температуре ваздуха на површини Земље. Зато је стекао статус хладног пола. На Северној полулопти их има два – Гренланд и јакутски Ојмјакон. Данас у селу живи нешто преко 500 људи. Просечна температура у фебруару износи -44 Целзијусова степена, али често пада до -50, а у току понеких зима пада и испод минус 70.

Јелена Ковачић,