Запад мора да узима у обзир интересе Русије

19-04-2014 07:06:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руска се економија динамично развија, без обзира на сложену ситуацију у свету. То је изјавио председник Русије Владимир Путин у суботу приликом сусрета с премијером Дмитријем Медведевим.

Међутим, у Европи ће морати да стегну каишеве. Сада ће Европљани морати да вуку из финансијске мочваре не само земље-учеснице ЕУ, већ и плаћају украјинске дугове. Економски проблеми су се нашли у центру пажње и у време интервјуа Владимира Путина државном ТВ каналу Русија-1.

Да би спасле Украјину од економске пропасти, све европске земље морају да се укључе у процес пружања помоћи тој земљи. То је изјавио председник Русије Владимир Путин у програму Вести у суботу са Сергејем Бриљовим. Европљани морају да буду заинтересовани за то још и због тога, што у вези са финансијским проблемима Украјина не може да плати испоруке гаса.

- Не желимо да поткопавамо украјинску економију, ни да сумњамо у поузданост транзита у Европу. Зато позивамо све европске земље, заинтересоване за подршку украјинске економије, да се укључе у процес помоћи Украјини, те разраде мере, усмерене на финансирање буџета.

Кијев данас не може да нађе неопходна средства да би се расплатио са дуговима. Није ствар у томе, што Украјина нема новац, већ у томе, што становништво не плаћа потрошњу енергије, - истакао је председник Центра стратешких комуникација Дмитриј Абзалов.

- Да би се Украјина расплатила за руски гас бар базично, потребна је најмање милијарда евра. Разумљиво је да ће требати да се тај новац тражи, између осталих, у ЕУ, бар због тога, што плаћање у Украјини износи свега 20 одсто, те Кијев не може да нађе неопходна средства. При томе ће ЕУ морати да преузме одређене економске ризике, али је то боље, него опасност онемогућења транзита. Гаспром, са своје стране, спреман је за компромисе под условом учешћа Европљана у покрићу дуга.

После пропасти алтернативних пројеката енергената ЕУ и Украјина ће морати да седну за сто преговора, - истиче експерт. Ублаживање европске политике је поменуо еврокомесар за енергетику Гинтер Етингер. Владимир Путин је истакао да побољшање односа са Западом зависи не само од Москве, већ и од западних партнера, који морају да узимају у обзир не само своје интересе. Сматрам да нема ништа, што би спречавало нормализацију и нормалну сарадњу, – изјавио је председник. Коментар професора, доктора порлитичких наука, директора Института стратешког планирања и прогнозирања Александра Гусева.

- Данас можемо да говоримо да је свет постао мултиполаран. И у процесима, који се одвијају у Украјини и одвијаће се у свету, Русија ће имати свој утицај. Мислим да и САД, пре свега, и ЕУ као доста озбиљни центри силе, узимаће у обзир интересе Русије. Што се тиче Американаца, спремни смо за дијалог, али он може да буде одржан само онда, када се узимају у обзир интересе партнера.

Осим тога, у суботу је Владимир Путин размотрио с премијером Дмитријем Медведевим економску ситуацију у Русији. Председник је био задовољан тиме, што се руска економија развија динамично, без обзира на сложену ситуацију у свету.

Влада Русије је у условима сложене ситуације у светској економији успела да сачува позитивну динамику развоја. Без обзира на то, што је у многим европским земљама стагнација, а чак и смањење пређашњих показатеља на нулу, неки чак имају минус – влада Русије је успела да постигне позитивни раст, позитивну динамику.

Мада, према речима Дмитрија Медведева, проблеми у светској економији и унутрашњи проблеми ће остати и ове године, руска влада ће чинити све да би испунила програмске налоге председника и државне програме. Он је такође истакао да влада намерава да испуни све социјалне обавезе, те наставља да стимулише раст индустријске производње.

Кира Калинина,

Читајте више наУкрајина из минута у минут