Измишљене оптужбе Украјине против руских банака

19-04-2014 07:13:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Јавно тужилаштво Украјине сумњичи руске банке за финансирање терориста на истоку Украјине. Оваква изјава припада вршиоцу дужности главног државног тужиоца Олега Махницког. Између осталог, истакнута је оптужница против Сбербанке. По мишљењу стручњака, радње које предузима Кијев тешко је назвати адекватнима.

Кијев покушава да добије измишљене доказе о учествовању Русије у догађајима на истоку Украјине. Управо тако стручњаци карактеришу деловање садашње власти земље. Као што се могло очекивати, Државно јавно тужилаштво није у стању да достави доказе о томе да је преко десетине руских банака финансирало терористе. Засад је само шеф надлештва Олег Махницки изјавио да је суду упућено 300 предмета који се налазе у фази судског разматрања. По мишљењу стручњака, очигледна је жеља да се дестабилизује рад кћерки-банака Русије. Служба безбедности Украјине је почела провере великих размера и блокирала је финансирање установе. У свему томе се види само политичка позадина Кијева, сматра шеф аналитичке управе „Банке БКФ“ Максим Осадчиј:

- Прилично је тешко замислити механизам... Како се, на пример, појављује новац код грађанина Украјине „А“ или грађанина „Б“ и како наше банке треба да проверавају да ли они учествују у пружању отпора актуелном режиму? Па ови грађани се не налазе на списковима терориста! На основу чега руске банке треба да спрече ове људе да подижу новац из украјинских банака-кћерки руских банака? Подрозревам да је главни мотив ипак политичког карактера. Највероватније је то асиметричан одговор, пре свега због Крима, због тренутне ситуације на истоку Украјине.

Служба безбедности Украјине је већ изјавила да су покренути кривични поступци против запослених Сбербанке. Службеници финансијске установе су наводно финансирали организаторе терористичких актова. Специјално ради тога је, по мишљењу СБУ, у марту и априлу ове године у готовини подигнуто преко три и по милијарде долара. У надлештву се такође тврди да је „Сбербанка“ свакодневно уплаћиала до 500 долара на карте које су издате митским терористима.

Стручњаци изражавају бојазан да после оптужби могу уследити и санкције према експозитурама руских банака и њихових радника. И последице могу бити непредвидиве. Свој коментар даје директор за међународне пројекте Института за националну стратегију – Јуриј Солозобов:

- Украјинска служба безбедности у условима нелегитимне власти може предузети било какве санкције. Може да ухапси, може да убије све запослене у банкама, може да ухапси све штедише руских банака као потенцијалне учеснике у терористичкој мрежи. Може предузети било које нелегитимне радње као нелегитимна влада. Зато руска власт овде треба врло оштро да пресече покушаје незаконитог насилног утицаја на држављане Русије, претендовање на њене финансијске инструменте и на њену имовину. Мислим да руска власт има довољно снаге и средстава да то учини.

Једна од првих узвратних мера с руске стране је већ уследила. Сбербанка Русије је изјавила да поводом изјаве Државног тужилаштва Украјине намерава да се обрати једној од међународних правних компанија како би заштитила своје запослене и своје интересе.

Олег Обухов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут