За и против „Википедије“

19-04-2014 07:27:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На Рунету може да се појави алтернатива најпопуларнијег данас информационог ресурса Википедије. Присталице ове иницијативе скрећу пажњу на честе грешке у чланцима ресурса. Али најважније је то што је ова мултијезична интернет-енциклопедија власништво једног од фондова САД и сервер ресурса се такође налази преко океана.

О алтернативи рускојезичном сегменту Википедије у Русији се говори одавно. Предлагано је, на пример, да се направи слични национални интернет-пројекат под називом Знање. Разматрања ове идеје поново су покренута пошто су крајем марта међународни системи плаћања Visa и MasterCard блокирали операције са својим картама у пет руских банака. Истина, блокада је трајала само два дана и мало је уплашила руске грађане. Ипак, био је покренут процес стварања националног система плаћања у Русији као гаранција финансијске безбедности земље. На тај преседан подсетио је директор Руске националне библиотеке Антон Лихоманов – један од главних присталица „алтерантивне“ Википедије.

- Русија може и мора да направи сопствену онлајн интернет-екциклопедију, а не да зависи од ресурса којим се управља из САД. Википедија је вредан ресурс, тамо се информације врло актуелно обновљају, али ми смо постепено заборавили да је то амерички ресурс.

Антон Лихоманов има конкретне предлоге како да се формира састав новог рускофонског електронског информационог ресурса.

- Може се искористити као ресурс Велика руска енциклопедија. У Русији је много регионалних енциклопедија које би могле да се обједине – тачније да се искористи то што већ постоји. У случају потребе, чини ми се, не само Руска национална библиотека, већ и друге велике библиотеке са задовољством би се укључиле у тај рад – интелектуални потенцијал руских библиотека је велик.

Истовремено руководство руског сегмента Википедије који представља извршни директор Станислав Козловски није склоно драматизовању ситуације, јер Википедија се активно развија и има велику будућност.

- Ми смо прешли психолошку границу – написан је милионити чланак, тачније оно што се чинило немогућим ми смо урадили. Отворен је нови пројекат Вики-подаци – тачније полако правимо одвајање фактичких података од текстова чланака и они се сада чувају у посебној бази и могу аутоматски да се обнављају. Правимо прелазак на семантички веб – неколико година и то ће већ бити.

Планирајући дуговремени развој семантичке паучине – како се назива однос између интернет-сервиса на основу анализа смисаоних веза – руководство Википедије на руском истиче да овај процес ништа неће ометати. А у случају да САД одједном почну да врше притисак на Википедију, рекао је Станислав Козловски, сервери ће врло брзо прећи из те земље.

Олга Бугрова,