СМС за космонауте

12-04-2014 07:52:16 | | Глас Русије, фото: "Голос России"/Сархад Зухал/ vostok.rs |


12. априла 1961. године совјетски космонаут Јуриј Гагарин је први пут у свету извршио лет путањом орбите. Његов лет је трајао 108 минута.

На Дан космонаутике, 12. априла, становници Русије могу да честитају космонаутима на МКС професионални празник у оквиру акције „SMS на МКС“. Акцији може да се придружи сваки становник Русије који то жели. У току дана ће се најзанимљивије поруке објављивати онлајн. А најоригиналније и најтоплије честитке ће космонаути који раде на МКС прочитати у току емитовања видео преноса.

Акција се одржава већ другу годину заредом. Све поруке су бесплатне. Честитке ће космонаутима бити пренете за време телемоста који ће спојити Москву, Санкт-Петербург, Јекатеринбург, Новосибирск и Међународну космичку станицу, истиче порт-парол „Би-лајна“ (Вимпелкома) Ана Ајбашева.

- Најоригиналније и најтоплије SMS поруке космонаути ће прочитати на Међународној космичкој станици за време емитовања видео преноса. Такође, биће објављен видео снимак. Надамо се да ће космонаути који се тренутно налазе у космосу добити масу позитивних емоција захваљујући честиткама становника Русије.

Кад се искључе мотори свемирског брода космонаути се налазе у царству тишине, коју ремети само слаб шум електронске апаратуре. Зато је веза са Земљом неопходни део њиховог живота далеко од куће, истиче пилот-космонаут, двоструки херој Совјетског Савеза Александар Александров.

- Кад смо летели, пре 20, 25, 30 година, времена и техничке могућности су били другачији. Тада се и на бродовима и на станицама осећала велика информациона глад. Космонаути увек имају потребу за комуникацијом. Чути гласове пријатеља и блиских људи је увек велики догађај и памти се дуго времена.

Од 28. марта као чланови посаде МКС раде руски космонаути Александар Скворцов, Михаил Тјурин и Олег Артемјев и Американци Стивен Свонсон и Рик Мастакио, као и Јапанац Коичи Ваката.

Кира Калинина,