Делатници културе се заузели за Безрукова

20-04-2014 10:30:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Секција културе Грузије није променила своју одлуку о отказу гостовања у Тбилисију познатог руског глумца Сергеја Безрукова, заказаних за мај. Министарство је игнорисало отворено писмо делатника културе земље, који су 8. априла иступили са позивом да се то учини у интересу Грузије, између осталих, грузијских гледалаца.

Сергеј Безруков је наступао у Тбилисију више пута. Приредбе су се у грузијском главном граду одржавале у дупке пуним салама. У децембру протекле године публика је аплаудирала чувеној поставци Хулиган. Исповест о песнику Сергеју Јесењину. Тада је глумац обећао да ће се вратити са моно-приредбом Пушкин. Ко би могао да помисли да ће препрека постати сопствено мишљење глумца. Он је међу више од стотину познатих руских глумаца, редитеља, музичара потписао писмо за подршку става председника Русије Владимира Путина у вези са ситуацијом у Украјини и на Криму. То је изазвало буквално хистерију код оних, који мисле другачије. Мада су резултати референдума на Криму очити, Кијев је забранио концерт пијанисте Дениса Мацујева, а у Тбилисију су укинули гостовања Безрукова. Делатници културе Грузије сматрају такву одлуку апсурдном и неприхватљивом за државне интересе своје земље. Они су иступили за заштиту глумца, позвавши Комору културе да одустане од неправедног бојкота. Певач Гиорги Коркоташвили је објаснио Гласу Русије зашто је ставио свој потпис под тим писмом.

- Стваралаштво нема везе са политиком. Оно је ван националне припадности – оно припада читавом свету. Безрукову нису дозволили… Ако се настави, могу да не дозволе Спивакову и осталима, који су потписали то писмо. Ми подржавамо стваралачке људе, свако има право на своје мишљење. Главно је да не изгледамо као фашисти… Не сме се мешати стваралаштво и политика. Ако градимо демократску земљу, тим пре морамо да подржавамо уметнике.

У писму грузијских делатника културе посебно се истиче да је забрана гостовања тим пре апсурдна када званичне власти Грузије настављају дијалог са Русијом, када се обнављају културне везе две земље, а претходна гостовања Сергеја Безрукова са тог гледишта су заправо велики напредак у том смислу. Међутим, Секција културе на челу са Давидом Окиташвилијем просто уништавају постигнуте резултате. Уместо здравог одвајања културе од политике имамо посла с примитивном политизацијом сфере културе, - убеђен је глумац Гиорги Гургулија…

- Када политичари не могу да реше нека питања, онда мора да се укључи народна дипломатија, то су, према мом мишљењу, узајамно разумевање, узајамни односи делатника културе. Мислим да је Безруков један од таквих људи. И ја, и моји пријатељи, мислимо да посета Безрукова може да има само позитиван резултат. Иначе, делатници културе могу много лакше да реше питања, која настају међу државама, међу политичарима.

Аутори писма су убеђени да ће раније или касније политичке страсти престати. Нама, Грузијцима, драги су и блиски и руски, и украјински народи, - говори се у писму. – У сваком случају, први ће страдати обожаваоци Сергеја Безрукова. Самом глумцу све то тешко пада.

- Мислим да нису то учинили ни гледаоци, ни грузијски народ. Мене тамо воле. Ја волим Грузију – као што волим Украјину. Жао ми је…

Нажалост, за сада иницијатива за заштиту Сергеја Безрукова није имала резултат. Остаје све мање времена, али постоји ипак нада да ће здрав разум победити.

Карина Ивашко,