Сарадња без политичких неслагања

20-04-2014 11:06:35 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Влада СССР је одлучила да прихвати Статут Организације УН по питањима просвете, науке и културе – стајало је у званичној изјави министра иностраних послова Вјачеслава Молотова Лутеру Евансу, који је у то време био генерални директор УНЕСКА..

Пре 60 година Русија се придружила организацији. За то време прорадило је мноштво заједничких пројеката у области науке и образовања, 25 руских природних и културних објеката доспело је на списак светског наслеђа УНЕСКА. На празник у Париски биро организације упутила се руска делегација.

Московски Кремљ, Коломенско и Новодевичји манастир, Тројице-Сергијева лавра у Сергијевом Посаду су познати чак онима који никада нису путовали по Русији. Они који су мало путовали, вероватно су стигли до Балтичког мора, где су златне дине Каљининградске Куршске косе, или у Санкт-Петербург, од којег, ако се крене на север, није далеко Кижи, а даље су Соловјецка острва. Сва ова места су само мали део културног наслеђа Русије које чува УНЕСКО.

Страни туристи осим Црвеног трга по правилу још знају за Златни прстен Русије. Белокамени споменици Владимира и Суздаља, Јарослављ – сви ови градови се налазе на путу од Москве у страну највеће европске реке Волге. Ова места у централном делу Русије познатија су свим становицима Русије и туристима који долазе да погледају њене лепоте. А стићи до планина Алтаја, прозрачног плавог Бајкала, Сихотте-Алиња или вулкана Камчатке, задатак је за праве ентузијасте.

Такође је тешко осигурати потребну бригу о најлепшим местима планете и њихову очуваност. Сарадња у сфери очувања природног и културног наслеђа – један је од главних праваца рада УНЕСКА. Сваке године земља може да преда пријаву за уношење једног природног и једног културног објекта наслеђа у такозвани лист кандидата за упис у списак УНЕСКА.

Русија одавно и плодотворно сарађује са УНЕСКОМ, дајући велики финансијски допринос буџету организације. Главно је не политизовати овај рад. Коментарише одговорни секретар Комисије РФ за послове УНЕСКА Григориј Орџоникидзе:

- Наша сарадња са УНЕСКОМ последњих година још више се проширује. Све пројекте подржавамо – и у области науке, и у области културе и образовања. Што се тиче културе, водећи је пројекат очувања културног наслеђа. Русија активно тамо учествује. Такође у сфери фундаменталних наука. Сви пројекти, сви програми су за нас занимљиви. Ову сарадњу свестрано поздравља и руководство наше земље. Покушавамо да сва питања везана за последње догађаје (на Криму) не доносимо у УНЕСКО и да деполитизујемо ову организацију. Она треба да се бави строго својим мандатом у оквиру свог статута и да не износи политичка питања на разматрање, пошто је хуманитарна тема она којом она треба да се бави.

Русија учествује у једном од главних образовних програма УНЕСКА – Образовање за све. Он подразумева популаризацију предшколске наставе, програм средњег стручног образовања, што, како истиче Орџоникидзе, сада је посебно важно за Русију. У водећим руским високошколским установама делује 58 катедара УНЕСКА. Важни су заједнички програми у области фундаменталних наука, формирање Океанографске комисије, која ће се бавити истрживањем светског мора и питањима екологије.

Али поред развоја науке и образовања, очувања културног, између осталог нематеријалног наслеђа, једна од главних вредности УНЕСКА је очување сећања на историјске догађаје који су променили свет. У години прославе 60-годишњице ступања Русије у УНЕСКО обележава се такође стогодишњица почетка Првог светског рата. У време сложених међународних односа не сме се заборавити на заједничку прошлост, на лекције историје, које су показале да је размеђивање увек слабило земље, а удруживање, напротив – доприносило њиховом развоју. Руско историјско друштво предало је музеју француског града Ремса два важна документа о историји Првог светског рата, који сведоче о руско-француској сарадњи 1914. године. Руска делегација је посетила такође музеј Првог светског рата у граду Мо. Управо у његовој околини у августу-септембру 1914. године одиграла се битка на Марни – велика битка у којој је била заустављена немачка офанзива на Париз. Велику улогу у томе су одиграле руске трупе у Источној Пруској које су одвукле значајне немачке снаге.

Данас УНЕСКО чини 195 држава и девет придружених земаља. Главни задатак организације је да доприноси јачању мира и безбедности путем ширења сарадње народа у хуманитарној сфери без било каквих расних, језичких или религиозних разлика. Руски је један од шест званичних језика организације.

Јекатерина Иванова,