Россотрудничество спремно за отварање нових културних центара у Украјини

20-04-2014 08:25:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руска федерална агенција по питањима сународника (Россотрудничество) спремна је за отварање нових центара науке и културе у Украјини, изјавио је шеф агенције Константин Косачев у разговору са новинарима у Мексику.

- Руски центри науке и културе отварају се само на основу одлуке председника, ми (агенција) можемо да формулишемо предлоге, који су везани са проширењем мреже таквих центара у Украјини, у тако великим градовима, као што су Харков, Дњепропетровск, Доњецк, Лавов.

Према његовом мишљењу, Русија обавезно треба да иде овим путем, уколико за то буде спремна украјинска страна. До задњег времена у Украјини руски центри су функционисали само у Кијеву и Симферопољу. Немачка има 15 таквих центара, Француска 11, Велика Британија – 5, Израел – 4, Кина – 10, а од САД у Украјини у својству филијала невладиних организација ради око 160 организација.

Супарништво у овој сфери је колосално, наши супарници у Украјини воде континуирани рад, да би је преоријентисали са источног на западни правац, ми никако не теба да препуштамо овај простор нашим супарницима, нагласио је шеф агенције.

Косачев је истакао, да ће се питања сарадње са Украјином дефинисати и након тога, кад постане јасно ко ће да чини руководство Украјине, колико је оно легитимно и коју стратегију има.

Нашим сународницима помагаћемо независно од карактера наших односа са овом земљом, а економско садејство је везано са нашим проценама легитимности одговарајуће власти, проценом програма њихове делатности, јер одржавање неефикасних прогама развоја заиста не вреди, - додао је шеф Россарадње.

Он је прецизирао, да програме у Украјини агенција не затвара, иако ће услед објективних разлога бити затворено представништво у Криму, јер је полуострво ушло у састав Русије.

Дмитриј Знаменскиј,