Председник Путин: Можда ће без Расмусена НАТО почети да се понаша озбиљније

21-04-2014 06:52:52 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изразио је наду да ће се нови генерални секретар НАТО-а, бивши норвешки премијер Јенс Столтенгерг, понашати на дужности много достојније од актуелног генералног секретара, бившег данског премијера Андреса Фога Расмунсена.

Столтенберг ће сменити свог скандинавског рођака у штабу НАТО-а од 1. октобра ове године. Епизода с тим како je Расмусен, још као шеф кабинета Данске, тајно снимио и затим објавио разговор са председником Русиј осетно је оживела „директну линију“ са Владимиром Путином 17. априла.

Већ после разговора са руским грађанима Владимир Путин је у интервјуу за руску телевизију рекао да односе са НАТО-ом, наравно, треба нормализовати. Али то ће зависити сада од самог НАТО-а и новог генералног секретара Алијансе. Судећи по примедбама Валадимира Путина, нови генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг за стабилизацију веза одговара много више него Расмусен.

- Имамо врло добре односе, између осталог личне. То је врло озбиљан, одговоран човек. Да видимо како ће се градити односи у његовом новом својству.

Наравно, стање односа између НАТО-а и Москве неће зависити од Столтенберга. Као што није зависило ни од Расмусена. Јасно је да тон у НАТО-у диктирају САД, главни благајник алијансе.

Али нови генерални секретар може у крајњој линији да утиче на атмосферу која влада у његовом ресору. Рецимо, да уклони из ње масивnе лажи и извртања чињеница, сумњичавости у погледу Русије које су постале одлика Расмусенове управе.

Све до 21. априла НАТО одељење за штампу је негирало саму чињеницу снимања разговора свог боса са Владимиром Путином и називало податке апсурдним.

Ружан испад данског премијера десио се 2002. године за време посете Владимира Путина Бриселу због самита Русија-ЕУ. Расмусен је сам тражио сусрет који није био планиран. Руски председник је рекао да га је Расмусеново понашање 2002. године поразило.

- Он је, испоставило се, понео диктафон, тајно снимио наш разговор, затим га објавио у штампи. Нисам могао да поверујем својим ушима и очима. Таква бесмислица, схватате? Он је то објаснио тако да је разговор снимио за историју. Али ако се снима за историју, ја сам наравно поласкан, мада требало је бар упозорити или тражити дозволу да се објаве ови преговори.

Била су потребна многобројна сведочења данске штампе и других директних учесника „нестандардног понашања“ данског премијера, како би НАТО и помоћник Расмусена све признали: да, снимак је постојао.

Дански телевизијски новинар Кристофер Гулдбрансен који је тада снимао документарни филм Фог за кулисама рекао је да је разговор био снимљен и искориштен у филму.

Између осталог, исто тако Расмусен је снимио и користио за исти филм разговоре са председником Француске Жаком Шираком, премијером Британије Тонијем Блером, канцеларом Немачке Герхардом Шредером. И отприлике још туце „необавештених“ о прислушкивању.

Приликом комуницирања на тако високом нивоу – шефова држава и влада – постоје посебна правила понашања. Снимити скривеним микрофоном колегу, а затим објавити снимак – то се у бранши светских лидера сматра невиђеном нискошћу. Између осталог, и на нивоу обичних смртника такве ствари обично раде искључиво интриганти.

Ипак постоји нада да ће се доласком Норвежанина Столтенберга односи са НАТО-ом стабилизовати. За време Данца Расмусена они су постали гори неко икад.

Андреј Федјашин,