Налазите се на страници > Почетна > Политика > Отићи, не упрљавши образ

Отићи, не упрљавши образ

21-04-2014 10:03:29 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Потпредседник САД Џозеф Бајден стигао је у дводневну посету у Украјину. Експерти сматрају да је циљ посете потпредседника САД Џозефа Бајдена Украјини да схвати да ли САД могу да оду из Украјине, не упрљавши образ.

Раније је Бела кућа саопштила да ће се Бајден упутити у Кијев 21. априла и да ће наредних дана одржати састанке са представницима актуелних власти. У току посете Украјини Бајден ће разматрати ситуацију на истоку земље, питања децентрализације и уставне реформе, као и енергетске независности.

Према мишљењу председника украјинског Центра за систематску анализу и прогнозирање Ростислава Ишченка, сада пред САД стоји проблем: отићи из Украјине, не упрљавши образ.

- Мислим да се Бајден сада упутио у Украјину како би схватио колико САД имају могућности да оду одатле, не упрљавши свој образ. Тачније колико је сада кијевска власт у стању да испуни не функцију заштите интереса САД у Украјини, већ просто функцију покривања повлачења.

Према речима експерта, сада је већ јасно да кијевска власт није у стању да испуни женевске споразуме између САД и Русије. Према речима Ишченка, власт није у стању да угуши устанак на југоистоку, пре ће југоисток угушити Кијев.

Генерални директор Института за спољнополитичка истраживања и инцијативе Вероника Крашењиникова сматра да Бајденова посета демонстрира и даље врло будну пажњу према дешавањима у Украјини.

- Пре свега недељу дана у Кијеву је био шеф Ције Џон Бренан, сада је ту потпредседник. Високе дужности америчких гостију показују колико велику пажњу Вашингтон поклања догађајима у Украјини. Али и осим посета зна се да кијевски посленици стално одржавају везу са Вашингтоном и разговарају, чини се, неколико пута дневно.

Према мишљењу експерта, слична координација показује колико самозване кијевске власти зависе од Вашингтона и доказује њихову несамосталност.

Поред тога, Вероника Крашењиникова изразила је наду да ће за време своје посете Бајден извршити неопходан притисак на кијевске власти за извршење женевских споразума, мада је њихово извршење мало вероватно.