Нови Обамин курс на изолацију Русије

22-04-2014 09:51:45 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Barack Obama/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Председник САД Барак Обама прекинуће контакте са Владимиром Путином. Он ће се осветити Русији за неуспех своје међународне политике (у украјинском правцу), уложивши напоре за њену међународну изолацију.

До таквог закључка дошао је Њујорк Тајмс. Слични позиви се већ чују, добро је што ратоборних радикала-конзевативаца у сенату има довољно. До чега ће довести нови талас класичног америчког програма суздржавања Русије?

Републиканац Боб Коркер је већ позвао САД да испоручује оружје Кијеву. Не постигавши мешање Вашингтона у отворени оружани сукоб у Украјини, он сада хоће да Русију казне, како се каже, новцем. Између осталог, извесну упућеност у стање макроекономије он је показао: узимајући у озбир како ће ударити даље санкције на европске компаније, он је предложио европљанима да сами „предузму мере“. Очигледно они, како он сматра, треба себе да жртвују америчким амбицијама и да направе „економски харакири“, прекинувши односе са Русијом. Јер њена политика, по речима Коркера, исмејава САД. Шалу на страну, али да ли је спремна не шаљива, већ реална Америка да говори озбиљно о „изолацији“ у 21. веку? Нажалост, политика Запада остаје претходна у погледу Русије, али на срећу, свет се променио, истиче шеф катедре за Светску политику факултета Међународне економије и политике Националног истраживачког универзитета Висока школа економије Максим Братерски.

- Свет се веома променио. Ако је у старо време забрана Запада била практично опште правило, сада постоји огроман свет који није Запад. То је Индија, Кина, Јужна Америка, то је Африка и много тога другог. Мада у првом реду забране Запада ће се тицати нашег доступа светским финансијским тржиштима и технологијама. Ометаће добијање новца. Новац ће бити скупљи за наше компаније. И технологије ће ометати да добијемо. Између осталог, предају технологија су ометали и раније.

У сва времена САД су примењивале против Русије политику увлачења и одвраћања. Њена главна идеја пчива на концепцији смишљеној за време хладног рата: дати „бољшевицима“, пошто је тада било речи о СССР, да осете укус међународних односа, а затим им на време ударити пацку.

Али данас овај метод не може да буде ефикасан, ма колико америчка администрација желела да се освети за очигледне спољнополитичке промашаје.

- Јасно је да је Обамина политика у погледу Русије доживела крах. Он уопште има проблема с међународном политиком. И председник није баш успешан. Ради се о томе што политика увлачења подразумева да ће Русији у том свету који су покушале да изграде САД, бити понуђено неко место. То су они заборавили. Никакав договор никада нам нису нудили. До чега ће то довести? Биће период хлађења. Колико дуго –видећемо. Хвала Богу што се у САД председници мењају прилично често, зато ћемо видети ко ће заменити Обаму.

Ускоро Америка ће се концентрисати на припрему за нове председничке изборе. Ни један од постављених задатака Обама није могао да испуни – ни на унутрашњој арени, ни на спољашњој. Највероватније ће га заменити конзервативци. Није искључено да ће њихова администрација бити више изолационистичка, тачније концентрисана на решавање унутрашњих проблема.

Ксенија Фокина,