Украјина-САД: несмртоносна помоћ са смртоносним исходом

22-04-2014 09:56:46 | | Глас Русије, фото: East News/AP/Sergei Chuzavkov/ vostok.rs |


Потпредседник САД заређао је у Украјину. Овог пута кијевске власти се надају да ће чути од Џоа Бајдена чиме Вашигнтон може да помогне украјинској револуцији.

Председник САД прошле недеље одобрио је додатну помоћ украјинској армији. Раније је Вашингтон испоручивао у Украјину суве дневне оброке за војнике. Сада ће помоћ, како тврди Пентагон, такође бити несмртоносна – тачније неће подразумевати оружје и борбене системе. Украјинским војницима ће помоћи лековима, кацигама и панцирима, као и душецима и електрогенераторима.

Украјински одбрамбени ресор је изјавио да опрему војници имају само у 30%. Највећи проблем су панцири и шлемови. Истина, то је обећала да ће дати Француска. Само да ли ће опрема стићи до угрожених, велико је питање. НАТО оброци се продају на пијацама. А војници послати на Југоисток да униште „сепаратисте“ већ неколико дана седе гладни.

Стање украјинске армије оценили су послати на лице места генерал Весли Кларк и експерт Пентагона Филип Карбер. Њихов закључак је: Украјини треба више авиона, ракета ПВО и противтенковских ракета, уређаја за ноћно извиђање и гориво за авионе. Иза њиховог реферата уследила је Обамина одлука да се помогне украјинској армији. И ту се намеће аналогија са Сиријом. Како се испоставило ових дана, несмртоносна помоћ Американаца терористима сиријске опозиције је подразумевала такве безопасне предмете као што су противтенковски ракенти комплекси. И нема гаранције да хуманитарне испоруке у Украјину неће кренути истим сценаријем, истиче војни политиколог Александар Перенџијев.

- Желели бисмо да наши партнери схватају: оружје којим се снабдева Украјина може да доспе било коме у руке. Њега могу да отму и радикалне снаге. То се већ дешавало у историји САД: они су наоружавали Ал-Каиду, а сада Ал-Каида пуца у њих. Тако да жеља да се нашкоди Русији може као бумеранг да удари ако не по САД, онда по државама које се граниче са Украјином – између осталог по Пољској.

Између осталог о Пољској. Варшава такође позива на помоћ НАТО – чак моли да се на њеној територији размести додати војни контигент. Саопштења о слању копнених одреда на пољску тероторију већ су се појавила у штампи, мада у Пентагону су их оповргли. Истина, са оградом: тим од 150 људи у Пољску и Естонију ће највероватније послати – ради „заједничких маневара“. Једном речи, све иде по увежбаном сценарију, сматра србски војни аналитичар Мирослав Лазански.

- Америчке владине структуре ће се дистанцирати од читавог процеса, али при томе ће привући бивше официре оружаних снага САД. И они ће већ искористити све своје везе у Пенгатону и Стејт департменту САД, у разним војним ресорима. Вашингтон неће примењивати силу – све ће учинити агенције. Овај шаблон је одавно опробан у другим земљама.

Украјински политичари се за сада такмиче у томе ко ће боље замолити Запад. Најдаље је отишла Јулија Тимошенко: лидер "Баткившчине" је тражила од Конгреса САД да предузме све могуће кораке за подршку Украјине, заштиту њеног суверенитета и територијалног интегритета. Према мишљењу Тимошенко, помоћ је требало да подразумева у најмању руку противваздушну и противтенковску опрему и обуку војног перснонала. Конгресмени нису оценили стремљења наранџасте принцезе. Чак је морала да откаже пут у САД: како се испоставио, нико од више или мање утицајних политичара није нашао време да прими Тимошенко. Можда почињу да схватају да САД опште улазе у конфликт из којег ће излазити по цену великих губитака. Мада тешко да су конгресмени толико далековиди: највероватније су решили да делују префињеније.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут