Стејт Департмент: Немогуће је поредити ситуацију у Кијеву и на истоку

22-04-2014 10:35:25 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Υπουργείο Εξωτερικών/cc-by-sa |


Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију је сигурна да кијевске власти предузимају мере како би се испунили услови женевског споразума. Она је, такође, изјавила да је део барикада у Кијеву уклоњен и да се неке од заузетих зграда у престоници Украјине сада „рентирају“.

МОСКВА, 22. април— РИА Новости.Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Викторија Нуланд је у интервјуу за CNN изјавила да је немогуће поредити ситуацију у Кијеву са оним што се догађа на истоку земље: према њеним речима, зграде у Кијеву се и „рентирају“.

„Све што држе демонстранти у Кијеву - држе законито, уз дозволу владе, Раде или се рентира од власника“, рекла је Нуланд.

Представници РФ, САД, ЕУ и Украјине су прошле недеље усвојили документ који се сукобљене стране позивају да се уздрже од насиља, екстремизма и провокација, да се разоружају све паравојне формације, да се ослободе незаконито заузете зграде и да отпочне национални дијалог о уставној реформи. Москва је изјавила да је разочарана оценама САД. У саопштењу МСП РФ стоји да „америчка страна упорно покушава да у лепшем светлу представи кораке актуелне власти, која иде на насилно гушење демонстрација становништва југоисточних региона, које се противи узурпирању својих права“.

Нуланд сматра да кијевске власти предузимају мере за испуњавање женевског споразума. Тако она каже да је влада унела у Раду пројекта широке амнестије, а да су у Кијеву, наводне, уклоњене неке барикаде.

У ноћи на 20. април су непознати нападачи напали на контролни пункт на периферији Славјанска. Главна полицијска управа за Доњецку област је потврдила смрт троје грађана том приликом и саопштила да је још троје људи рањено.

МСП РФ је после догађаја у Славјанску изјавио да је неопходно да Кијев строго испуњава све обавезе које је преузео, а које се односе на деескалацију сукоба на југоистоку Украјине. Тада је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да власти у Кијеву грубо руше женевски договор.

На истоку Украјине од марта трају митинзи присталица федерализације. Лавров је у току разговора са државним секретаром САД Џоном Керијем истакао да кијевске власти руше женевски договор, јер немају жељу да зауставе акције радикала.

Читајте више наУкрајина из минута у минут