САД ће одобрити Украјини $50 милиона за спровођење политичких и економских реформи

22-04-2014 04:12:33 | | Глас Русије, фото: East News/AP Photo/Sergei Chuzavkov/ vos |


Руководство САД ће одобрити Украјини додатних $50 милиона за спровођење економских и политичких реформи. То је изјавио потпредседник САД Џо Бајден, који се сада налази у званичној радној посети Кијеву.

Осим $50 милиона, Украјина ће добити такозвану нелеталну војну помоћ у износу од $8 милиона, саопштио је Associated Press.

Џозеф Бајден је стигао у украјинску престоницу 21. априла. Представник Беле куће је раније изјавио да је у току сусрета са руководством земље потпредседник позвао на што брже остварење женевског споразума о Украјини и упозорио Русију о могућим новим санкцијама.

За време сусрета са украјинским властима потпредседник САД је истакао да украјински политичари имају историјску шансу да створе истински јединствену државу. Он је обратио пажњу и на важност председничких избора, који су расписани за 25. мај.

Осим тога, у току преговора с Александром Турчиновом, кога је Врховна рада именовала за такозваног вршиоца дужности председника Украјине и председника Врховне раде, Бајден је потврдио да САД поздрављају промене које се дешавају у Украјини. Према речима Турчинова, у земљи се данас одвија процес „обнове и реформисања целокупне вертикале извршне власти“.

Прекоокеанска подршка

Од момента смене власти са знацима државног удара, Бела кућа подржава владу у Кијеву. Кијев и Вашингтон су 17. априла потписали споразум о финансијској помоћи у износу од милијарду долара, изјавио је Арсениј Јацењук, кога је Врховна рада именовала за вршиоца дужности премијера.

Према речима Јацењука, споразум између влада Украјине и САД је недавно потписан у Вашингтону. Механизам помоћи – пружање гаранција на дуг Украјине у износу од $1 милијарде, преносе детаље РИА Новости.

Украјински представници су, такође, замолили САД да почну са испоруком оружја. Међутим, Американци су украјинској армији послали само 300.000 војничких оброка, а онда су пристали да пошаљу у земљу тзв. нелетално оружје, тј. шаторе, душеке и филтере за воду.

Читајте више наУкрајина из минута у минут