Лукашенко: Све западне брбљивце треба ишутирати напоље

22-04-2014 04:39:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Белоруски председник Александар Лукашенко је објаснио да, према његовом мишљењу, данас све решава економско благостање земље. Он мисли да је основа кризе у Украјини – корупција и да је тамо било плодно тло за смену власти.

Запад схвата да Белорусија није Украјина и да у овој земљи није могућ државни удар, изјавио је у уторак белоруски председник Александар Лукашенко, за време свог обраћања парламенту и народу.

„Они (Запад) схватају да Белорусија није Украјина и да немају шта овде да преврћу. Лукашенко је неприхватљив за Запад и тешко да ће икада бити. Али, они добро разумеју да данас не могу да преврну Белорусију, ја читам читав тај опус, који дипломате пишу“, рекао је Лукашенко.

Он сматра да данас све решава економско благостање земље. „Главно питање је питање економије, питање нашег живота, а не неки непријатељи, који су сконцентрисани у земљи или ван ње… Шта ми свашта данас не говоре. Да су код наше границе засели руски тенкови, да су заменили нашу и украјинску границу, да се амбасадор Суриков (амбасадор РФ у Белорусији) спрема да постане председник Белорусије. Све те брбљивце треба ишутирати напоље…Нико неће превртати нашу земљу, ако ми сами то не урадимо. А, у основи свега је економија. Ако наша предузећа буду имало радила – нису нам страшни никакви тенкови“, закључио је председник.

Он је рекао да су САД и западне земље давале савете Украјини и неким арапским земљама, где је дошло до смене власти, из области економске стратегије. „Хајде да будемо искрени. Шта? САД и Запад су такве будале? Они се боре за свој утицај, јер су они дошли и посаветовали тамо где је подлога спремна за тако нешто“, рекао је председник.

Према његовом мишљењу, основа украјинске кризе је корупција и тамо је била основа за смену власти. „Дакле, о коме се ради? О Американцима, НАТО, Русима или неком другом? О нама самим – и зато, дајте да радимо, подижемо нашу економију на највише стандарде, плаћамо људима плате, пензије и надокнаде. И онда ћемо бити увек стабилни“, позвао је председник.

У Украјини је 22. фебруара дошло до смене власти, која је имала обележја државног удара. Врховна рада је свргла с власти председника Виктора Јануковича, променила Устав и расписала председничке изборе за 25. мај. Москва сматра да легитимност одлука Раде изазива сумњу.


Читајте више наУкрајина из минута у минут